Regija
VALPOVAČKI HDZ SPRIJEČIO PROVEDBU GRADONAČELNIKOVA PRIJEDLOGA

Mjesni odbori neće ostati bez novca
Objavljeno 29. srpnja, 2020.
VALPOVO

Na području Grada Valpova ipak neće prestati financiranje VMO-a - rezultat je to najnovije odluke o prijenosu poslova iz djelokruga Grada na mjesne odbore koju je donijelo Gradsko vijeće. Njome se željela riješiti problematika načina nastavka financiranja VMO-a na području grada, koje je dovedeno u pitanje nakon što je od 1. srpnja ukinut prirez.

Kako je, između ostalog, prihod od prireza bio jedan od glavnih izvora financiranja vijeća mjesnih odbora, a on je ukinut kao jedna od mjera pomoći građanstvu, HDZ je s partnerima na sjednicu stigao s prijedlogom da se masa sredstava potrebna za izvršavanje poslova prenesenih na mjesne odbore osigura u proračunu Grada iz prihoda od poreza na dohodak prema kriteriju broja stanovnika u nekom mjesnom odboru i broja njegovih članova. Zašto su se odlučili na ovu odluku, koja je prihvaćena s 14 glasova "za", iz valpovačkog HDZ-a javnosti su objasnili preko društvenih mreža u objavi koju su nazvali "HDZ Grada Valpova spriječio gradonačelnikov skandalozni prijedlog prekida financiranja mjesnih odbora".

"U prijedlogu 4. Izmjena i dopuna proračuna Grada gradonačelnik Matko Šutalo i stručne službe planirali su ukidanje sredstava vijećima mjesnih odbora u 2020. godini u iznosu od 450.890 kuna, unutar kojih su i sredstva za financiranje udruga iz kulture i športa te vatrogasnih društava u iznosu od gotovo 310.000 kuna. Taj čin gradonačelnik je pravdao ukidanjem prireza u Valpovu. Smatrajući kako je apsolutno nedopustivo da se zbog ranijeg ukidanja prireza gotovo potpuno ukinu planirana sredstva potrebna za funkcioniranje i rad mjesnih odbora, kao i financiranje udruga i dobrovoljnih vatrogasnih društava putem njihovih programa, nismo podržali prijedlog 4. Izmjena i dopuna proračuna", poručili su iz valpovačkog HDZ-a, držeći da je taj "skandalozni prijedlog" gradonačelnika imao za svrhu "zastrašivanje javnosti i prikrivanje pravog stanja financija" u Gradu, kao i odgovornosti za vlastite postupke upravljanja gradskim financijama, zbog kojeg je i došlo do toga da više nema novca.

"Istina je kako je Gradsko vijeće Valpova 2003. godine uvelo prirez po stopi od 8 posto, čiji se veći dio usmjeravao za financiranje mjesnih odbora. Međutim, te 2003. prihodi od poreza i prireza iznosili su samo 4,3 milijuna kuna, a poreznom reformom, počevši od 2018. godine, ostvaruju se u višestruko većim iznosima: 2018. ostvareni su s 20,2 milijuna kuna, a 2019. godine s 23 milijuna kuna, što je gotovo šest puta veće ostvarenje nego 2003. godine, kada se uveo prirez", poručuju iz HDZ-a.
L. Aničić
Novac i za udruge
“Ovom odlukom omogućava se i financiranje udruga kroz programe mjesnih odbora, a gradonačelnik i stručne službe u obvezi su u idućem rebalansu proračuna 2020. godine vratiti planove vijećima mjesnih odbora u prethodno usvojene iznose, jer nema osnove za njihovo smanjenje kao ni prostora za politiziranje zbog ukinutog prireza u Valpovu”, drže u valpovačkom HDZ-u.
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike