Novosti
APLIKACIJA “STOP COVID-19”

Korisnici će znati jesu li imali kontakt visokog, srednjeg ili niskog rizika
Objavljeno 28. srpnja, 2020.

Hrvatska je dobila "Stop COVID-19" mobilnu aplikaciju koja služi jednostavnom upozoravanju građana da su se možda našli u epidemiološki rizičnom kontaktu.

Kako je u ponedjeljak rekao ministar zdravstva Vili Beroš, ova aplikacija nije osmišljena za praćenje nego za evidenciju podataka o kontaktima. Podsjetio je da je dosad desetak članica Europske unije lansiralo svoje aplikacije za praćenje kontakata, a cilj hrvatske aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike, odnosno brzo obavještavanje osoba koje su bile izložene koronavirusu.


Privremena
"Dobrovoljna je, transparentna, kibernetički sigurna", rekao je ministar, naglasivši kako se putem nje ne prikupljaju osobni podatci te je privremena, odnosno bit će povučena iz uporabe kada za njom više ne bude potrebe.

Aplikaciju je izradila tvrtka APIS, a evaluirala Agencija za zaštitu osobnih podataka. "Pomoći će vam donijeti ispravnu odluku ako razvijete simptome: moći ćete epidemiologu dati točne i jasne informacije o izloženosti. Ako simptoma nema, a aplikacija vas upozori da ste bili u epidemiološki rizičnom kontaktu, možete pojačano paziti na higijenu i fizičku distancu", navodi se u opisu aplikacije.

"Aplikacijom se ne prikupljaju osobni podaci i osigurana je njezina prekogranična interoperabilnost", rekao je Beroš te dodao kako je, ako će ugroza koronavirusa trajati, pitanje vremena kada će Europska unija obvezati sve koji prelaze granice da budu korisnici aplikacije.

Predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić istaknuo je da je aplikacija interoperabilna među različitim aplikacijskim sustavima, a radi zaštite podataka i privatnosti, mobiteli izmjenjuju tzv. ključeve, tj. nasumične nizove znakova. "I svi zapisi ostvareni između dva uređaja, tj. dvije osobe, zabilježeni su isključivo na mobilnim uređajima", dodao je te naglasio da se isključivo "razmjenjuju ključevi", odnosno ne traži se osobne podatke. Svaki korisnik na anonimnoj bazi dobiva informaciju da je u nekom određenom razdoblju 14 dana unatrag bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

Epidemiolog Tomislav Benjak iz HZJZ-a istaknuo je da su u izradi aplikacije, uz IT sektor, sudjelovali stručnjaci epidemiolozi, primarna zdravstvena zaštita te u nekim segmentima i bolnički sustav. Korisnici aplikacije dobivat će poruke jesu li imali kontakt visokog, srednjeg ili niskog rizika na temelju točno određenih parametara, istaknuo je. "Vodili smo računa da to bude distanca - poruka o visokom riziku je kada čovjek bude na dva metra duže od 15 minuta unazad 48 sati", objasnio je. U tom trenutku korisnik dobiva poruku da je bio u visokorizičnom kontaktu, neka ostane kod kuće i javi se svome liječniku obiteljske medicine, a na sličan način kreirane su i poruke za srednji i nizak rizik od kontakta, dodao je.

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je da je mobilna aplikacija "Stop COVID-19" sigurna i da je prošla sve potrebne certifikate. "Europska komisija rekla je da zdravstvene vlasti u svakoj državi članici trebaju biti te koje upravljaju tom aplikacijom. Pojednostavljeno rečeno, to je komunikacija između dva mobitela, pri čemu onaj koji eventualno dobije poruku da je bio u blizini osobe koja je zaražena ne zna tko je ta osoba, a osoba koja je zaražena može aktivirati tu aplikaciju samo ako to želi", kazao je Božinović. Prema tome, kaže, nitko treći ne može znati ništa o njihovoj komunikaciji. "Ne može biti sigurnije, uostalom, aplikacija je prošla sve potrebne certifikate", dodao je.


Troje preminulih
Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je u ponedjeljak o nova 24 slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, broj aktivnih slučajeva je 807, a umrle su tri osobe. Među oboljelima je 138 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru devetero pacijenata. Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do 27. srpnja ukupno je zabilježena 4881 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 139 umrlo, a 3936 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutačno 3112 osoba.

Dosad su ukupno testirane 112.834 osobe, od toga 831 u 24 sata.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije priopćio je da su u Osijeku dvije preminule osobe od posljedica zaraze koronavirusom. Obje su bile hospitalizirane i imale su značajne pridružene bolesti. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirane su 33 osobe, od kojih je troje na respiratoru. U vremenu između nedjelje i ponedjeljka u KBC-u Osijek testirano je ukupno 157 uzoraka. Jedan od njih je pozitivan, a riječ je o osobi s područja Ispostave ZZJZ-a Osijek. Na području Osječko-baranjske županije od koronavirusa dosad je izliječeno 470 osoba, a trenutačno je 94 aktivno oboljelih. Dvanaest novih kontakata stavljeno je u samoizolaciju, sveukupno se u samoizolaciji na području ove županije nalaze 353 osobe. Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i nije utvrdila kršenje, zaprimljena je i jedna dojava na području Đakova i ona se pokazala točnom. Inspektori civilne zaštite Osječko-baranjske županije tijekom prošloga vikenda izvršili su 65 nadzora nad javnim okupljanjima, vjerskim okupljanjima, svadbama i objektima uslužnih djelatnosti te su u 20 slučajeva utvrdili nepravilnosti i izdali upozorenja.

D.Pavlović/D.Kuštro/H
VSŽ: U SEDAM DANA 128 OBOLJELIH
Epidemiološka situacija u Vukovarsko-srijemskoj županiji situaciji i dalje je ozbiljna, a do ponedjeljka ujutro potvrđeno je još 14 novih pozitivnih osoba na bolest COVID-19; petero iz Vinkovaca, četvero iz Cerne, dvoje iz Bošnjaka te po jedna iz Privlake, Vrbanje i Šarengrada.

Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije rečeno je kako se od 12 osoba hospitaliziranih zbog koronavirusa 11 nalazi u vinkovačkoj, a jedna u vukovarskoj bolnici. “Prvu oboljelu osobu u našoj županiji imali smo 24. ožujka, i u tri mjeseca potvrđen je 41 slučaj zaraze koronavirusom. Gotovo mjesec dana bili smo županija bez zaraženih. Od 24. lipnja do danas imamo 325 oboljelih i trenutačno 189 aktivnih slučajeva. Samo u zadnjih sedam dana imamo 128 oboljelih i 83 oporavljene osobe”, naveo je Ivan Kubiček, tajnik Stožera. Fabijan Kapular, načelnik PU vukovarsko-srijemske, izjavio je kako je policija tijekom vikenda imala 42 nadzora trgovina, ugostiteljskih objekata, noćnih klubova i većih okupljanja te utvrdila deset neispravnosti. “Najčešće je to nenošenje maski i nedostatak sredstava za dezinfekciju, neodržavanje fizičke distance, prekoračenje broja nazočnih”, naglasio je. D.Korpoš
NAJGORA KRIZA
Pandemija koronavirusa, koja je zarazila više od 16 milijuna ljudi diljem svijeta, vjerojatno je najgora globalna zdravstvena opasnost s kojom se suočila Svjetska zdravstvena organizacija, rekao je generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. Samo strogim pridržavanjem zdravstvenih mjera, od nošenja maski do izbjegavanja gomila, svijet će uspjeti pobijediti zarazu, istaknuo je Tedros na virtualnom brifingu za medije u Ženevi. “Tamo gdje se slijede te mjere, broj slučajeva zaraze opada. Tamo gdje se ne slijede, slučajevi rastu”, rekao je, hvaleći Kanadu, Kinu, Njemačku i Južnu Koreju zbog kontrole zaraze. Ponovna pojava virusa u različitim regijama, uključujući tamo gdje su zemlje mislile da su uspjele suzbiti zarazu, zabrinjava svijet koji se bliži brojci od 650 tisuća umrlih. Šef WHO-a za izvanredne situacije Mike Ryan rekao je da je od definiranja drugog vala, novih vrhunaca zaraze, kao i lokaliziranih epicentara, važnija potreba da zemlje budu ukorak sa zdravstvenim mjerama poput fizičke distance. “Očigledno je da pritisak na virus potiskuje brojke prema dolje. Oslobodite taj pritisak i slučajevi zaraze ponovno rastu”, rekao je.