Novosti
NEPODOBNI NAZIVI

“Hrvatskim ulicama” u Beogradu nova imena
Objavljeno 27. srpnja, 2020.
Najavljujući novu izmjenu naziva ulica u glavnom gradu Srbije, zamjenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je kako "nije normalno da Beograd ima Hrvatsku, Zagorsku, Zagrebačku, ili Zadarsku ulicu", posebice zato što "u Hrvatskoj nema ni jedne ulice koja nosi ime po Beogradu".

Prema njegovim riječima, od glavnih gradova republika bivše Jugoslavije samo Podgorica i Skopje imaju Beogradsku ulicu. "Recimo, Beč ima Beogradski trg, a mi nemamo Bečku ulicu, Bruxelles ima Beogradsku ulicu, ali mi nemamo bruxsellsku", objasnio je Vesić.

Večernje novosti pod naslovom "Nestaju imena ulica iz sredina gdje se zatire srpstvo", donosi analizu koje će sve beogradske ulice dobiti nova imena. Prije nekoliko dana Vesić je najavio da će Zagorska ulica u Beogradu dobiti novo ime, i to po Blagoju Jovoviću koji je 1942. iz partizana prešao četnicima, 1945. pobjegao u Južnu Ameriku, a 10. travnja 1957. godine ispalio je nekoliko hitaca u vođu ustaškog režima Antu Pavelića i ranio ga.

Prema saznanjima Večernjih novosti još će nekoliko beogradskih ulica koje nose "nepoćudna imena", dobiti nova. Promijenit će se imena ulica Porečke, Hvarske, Hrvatske na Paliluli, zatim Splitske, Podravske i Bjelovarske na Voždovcu i Šibeničke na Zvezdari. Osim onih koje nose nazive prema hrvatskim mjestima, ime će se promijeniti i Ljubljanskoj ulici, potom Bledskoj, Bosanskoj, Mariborskoj, Celjskoj, Lopudskoj, Murskoj, Zeničkoj... Ranije je beogradska Zadarska ulica preimenovana u Ulicu Dobrice Ćosića, Zagrebačka u Koče Popovića, a gradske vlasti razmišljaju hoće li promijeniti imena Sarajevske i Mostarske ulice. Ipak ime Kumanovske ulice neće mijenjati", jer Kumanovska bitka svjedoči i o srpskim herojskim podvizima". Povjesničar Momčilo Pavlović drži kako se ne smiju mijenjati imena ulica koje nose nazive srpskih stradanja, poput Jasenovca ili Knina. M.Flego