Novosti
SABOR OVAJ TJEDAN OČEKUJE INTENZIVAN RAD

Počinje rasprava o obnovi Zagreba nakon potresa
Objavljeno 27. srpnja, 2020.
Hrvatski sabor ovaj tjedan očekuje vrlo intenzivan rad, raspravljat će o obnovi Zagreba i njegove okolice od posljedica potresa 22. ožujka, kao i o premijerovu izvješću o sastanku Europskog vijeća.


Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, Saboru je sa svoje prve sjednice predložila Vlada. Premijer Andrej Plenković izrazio je želju da se o zakonu postigne što širi konsenzus i s drugim strankama i sa svim dionicima obnove.


Prema predloženom zakonu, koji ide na prvo saborsko čitanje, konstrukcijska obnova zgrada financirala bi se prema modelu da 60 posto financira Vlada, a po 20 posto vlasnici i jedinice lokalne samouprave. Formirat će se i Fond za obnovu koji će biti zadužen i za prikupljanje sredstava. Vlada će i dalje nastaviti tražiti izvore financiranja obnove, do sada je rebalansom proračuna i sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša osigurano 100 milijuna kuna za interventne aktivnosti na krovovima, dimnjacima, dizalima i zabatnim zidovima te 41 milijun kuna za kondenzacijske bojlere.
Sa Svjetskom bankom dogovoren je zajam od 200 milijuna dolara za obnovu zdravstvenih i školskih ustanova, a razgovara se s Razvojnom bankom Vijeća Europe za povoljne kredite. Podnesen je i zahtjev za sredstva iz Europskog fonda solidarnosti, a odluka o isplati akontacije u iznosu od 89 milijuna eura trebao bi biti isplaćen već početkom kolovoza, dok je ukupan iznos tih sredstava oko 500 milijuna eura. Štete od potresa na 25 tisuća zgrada procjenjuju se na oko 11,5 milijardi eura. H
Možda ste propustili...