Novosti
INFORMATIČKI "OTMIČARI" TRAŽILI OTKUPNINE

Projekt za dekripciju spriječio plaćanje 632 milijuna dolara
Objavljeno 27. srpnja, 2020.
Besplatni projekt za dekripciju No More Ransom (nema više otkupnine) spriječio je u četiri godine postojanja da 632 milijuna dolara vrijedni zahtjevi za otkupnine završe u džepovima hakera kriminalaca.


Projekt koji objedinjuje dostupne alate za dekripciju od trenutka pokretanja registrirao je više od 4,2 milijuna posjetitelja iz 188 zemalja i spriječio da zahtjevi za otkupninu od 632 milijuna dolara budu isplaćeni kriminalcima, priopćilo je u ponedjeljak Ravnateljstvo policije.


No More Ransom pomaže žrtvama ransomware napada da oporave svoje podatke bez plaćanja hakerima koji su im blokirali datoteke i onemogućavaju im pristup dok se ne plati otkupnina.


Projekt na vlastitom portalu potaknut je doprinosima 163 partnera, u prošloj godini dodao je 28 alata i sada može dešifrirati 140 različitih vrsta napada koji se u posljednje vrijeme povećavaju i mogu dovesti do zastoja kritičnih aktivnosti, poput rada bolnica i državnih tijela.


Budući da još uvijek postoje mnoge vrste ransomwarea za koje nisu razvijeni alati za dešifriranje, policija ističe da postoje preventivni koraci koje građani mogu poduzeti kako bi se zaštitili od napada.


U policiji savjetuju čuvanje kopije datoteka u oblaku, drugom memorijskom prostoru izvan mreže, ili na drugom računalu te korištenje pouzdanog i ažuriranog antivirusnog softvera. Uz to, savjetuje se nepreuzimanje programa iz sumnjivih izvora, neotvaranje privitka u e-mailovima nepoznatih pošiljatelja i neplaćanje otkupnine.


Poveznica za besplatno preuzimanje alata za dešifriranje dostupna je na web-stranici https://www.nomoreransom.org/cro/index.html.


Projekt No More Ransom rezultat je inicijative Nacionalne jedinice za visokotehnološki kriminalitet policije u Nizozemskoj, Europolovog Europskog Centra za kibernetički kriminalitet te softverskih tvrtki Kaspersky i McAfee za pružanja podrške žrtvama ransomware prijevara pri vraćanju kriptiranih podataka bez plaćanja otkupnine kriminalcima.
"Ransomware je malware (zloćudni računalni program) koji zaključa vaše računalo i mobilne uređaje i kriptira vaše elektroničke datoteke. Ako se to dogodi, vaši podaci su nedostupni ako ne platite otkupninu. Nemate jamstvo da će vam podatci biti dekriptirani, stoga otkupninu nikad ne plaćajte", savjetuju na stranici nomoreransom.org. H/V.T.
Spremajte podatke i radite kopije
Prevencija je moguća. Slijedeći jednostavne savjete o cyber sigurnosti može vam pomoći da izbjegnete postati žrtvom ransomwarea. Nažalost, često se događa da jednom kad ransomware stigne na uređaj korisnika, taj korisnik može vrlo malo učiniti ako nema unaprijed spremljene podatke ili sigurnosni softver, savjetuju profesionalci. Unatoč tomu, ponekad je moguće pomoći vlasnicima "zaraženih" uređaja da vrate pristup kriptiranim datotekama ili zaključanim sustavima, i to bez plaćanja otkupnine. "Stvorili smo repozitorij ključeva i aplikacija koji mogu dekriptirati podatke koji su zaključani raznim vrstama ransomware zloćudnim računalnim programima", kažu iz nomoreransom.org.
Možda ste propustili...