Osijek
NOVI MAJSTORI

Obrtnici polagali ispite
Objavljeno 27. srpnja, 2020.
Iako nas je razdoblje života pod restrikcijama u doba koronakrize “dobrano prodrmalo”, uobičajene aktivnosti nisu u cijelosti stale. Jedan je od dokaza za to i što je u Obrtničkoj komori Osječko-baranjske županije realiziran proljetni rok polaganja majstorskog ispita. Osijek, odnosno njegova županijska komora jedno je od središta u kojemu se provodi stjecanje majstorskog zvanja za ukupno 36 različitih zanimanja.

“Uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera, uz želju svih kandidata koji su se prijavili, kao i članova komisije, realizirali smo tijekom travnja i svibnja polaganje majstorskih ispita. Prijavila su nam se 42 kandidata u 31 zanimanju, ovaj put bilo je najviše autoservisera”, kaže Željko Belajdžić, savjetnik za obrazovanje pri ovoj županijskoj obrtničkoj komori. Ne skriva kako je dio kandidata, zbog bojazni od korone, ipak odustao od polaganja, ali time nisu izgubili pravo da mu u sljedeće roku ponovno pristupe. A drugi rok je u prosincu. “S tim da je rok prijave do 25. rujna. Tijekom studenoga na rasporedu je praktični dio ispita, a pismeni ispiti tijekom prve polovine prosinca”, podsjeća Belajdžić i ipak naglašava kako će sve ovo ovisiti o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje nadležne institucije budu donijele ovisno o trenutku. Za sada su od epidemioloških službi dobili odobrenje da se nastavi prema planiranom kalendaru.

Korona je ipak u jednom skrojila uobičajenu proceduru, naime ovog proljeća prvi put nije bila priređena svečana primopredaja diploma o stečenom majstorskom zvanju. “Umjesto toga svi novi majstori dobili su informaciju da po svoja uvjerenja mogu doći osobno u sjedište županijske Obrtničke komore”, izvijestit će Belajdžić.

I naposljetku još samo podsjetnik - i dalje je na snazi odluka po kojoj resorno ministarstvo odobrava povrat u visini do 80 posto od iznosa opravdanih troškova za polaganje majstorskog ispita. D.Kuštro
Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike