Regija
VINKOVAČKI ARHEOLOZI UVIJEK IZNENADE

Pronašli drevno naselje rimskih ratnih vetrana
Objavljeno 28. srpnja, 2020.
Pretpostavlja se kako je ruralno naselje iz rimskog vremena sjeverno od Vinkovaca puno veće nego što se sada primijeti

Već tridesetak dana kustosi vinkovačkog Gradskog muzeja obavljaju zaštitna arheološka istraživanja na lokaciji iskopa novog gliništa sjeverno od Vinkovaca, u polju između Vinkovaca i Nuštra, gdje su otkrili rimsko seosko naselje datirano između 1. i 4. stoljeća. Prema onome što je do sada otkriveno, pretpostavka je da su tu živjeli i rimski ratni veterani.

- Ovaj lokalitet nam je bio poznat otprije po površinskim nalazima, no nismo znali točno o kojem se obujmu lokaliteta radi. Ovdje imamo rimsko selo. Pronašli smo veliki broj jama i kanala, što sve upućuje na gradnju od drva, ali pronašli smo samo jedan zidani objekt, i to je uobičajena slika rimskog sela. Specifičnost ovakvih naselja je golema površina i do sada smo otvorili oko hektar i pol površine i nismo uspjeli utvrditi kraj naselja ni s jedne strane – kaže arheolog Boris Kratofil, kustos, voditelj istraživanja dodajući kako se arheološka istraživanja obavljaju uglavnom u gradu jer je cijelo područje grada zaštićena arheološka zona, ali su naselja poput ovoga posebno važna jer do sada su u Hrvatskoj bila ovakva istraživanja samo uz gradilišta autocesta, a ovo je prvo koje istražuje vinkovački Muzej. Prema Kratofilu, istraživanja će dati podatke o selu koje je, vjerojatno, bilo prvi sjeverni susjed antičkih Cibala.

- Ovdje su, pretpostavljamo, živjeli umirovljeni rimski vojnici kojih je ovdje bilo jer smo u blizini rimskog limesa, granice Dunava, i oni su ovamo dolazili nakon službe baveći se poljoprivredom. Živjelo se slično kao i danas na selu, imali su brojne bunare, kuće, radne prostore, ograđene prostore za uzgoj životinja, kanali su služili za odvod. Živjelo se slično kao danas, samo se razlikuje po tehnologiji. Ovim se topografska slika Vinkovaca u antičko vrijeme dodatno produbljuje i imat ćemo dobro istraženo ruralno naselje. To je jako važno jer većina nalaza dolazi iz samih Cibala, a sada upoznajemo i njegovu okolicu – kaže Kratofil.

Većina nalaza je upotrebna, svakodnevna keramika, ali ima i nakita poput fibula, i to onih koji se vežu uz muškarce, vojsku. Ima i ženskih fibula od kojih je posebno vrijedna ona emajlirana u obliku ptice ili zeca. Pronađeni su uporabni metalni predmeti, noževi, alat za izradu tkanina, igle, škare. Možda najluksuzniji predmet je srebrna žlica, što upućuje na to da su ovdje živjeli imućniji stanovnici.
Miroslav Flego

Neizostavni tragač - Steve Gaunt
Umirovljeni branitelj iz Engleske, ali i Vinkovčanin Steve Gaunt, odnedavno zaposlenik Muzeja s kojim surađuje od 1994., svojim je detektorom za metal pronašao ranije, a i sada, niz vrijednih nalaza.

- Ovdje smo pronašli jednu od najljepših rimskih fibula u obliku ptice koju sam vidio i mislim da je jedina u Hrvatskoj. Znam da u Engleskoj imaju dvije slične po ljepoti. Imali smo sreće jer bager je kopao do 40 cm, a fibula je bila na 41 cm, gotovo ju je dirao, ali nije oštetio. Bilo je novčića od 1. do 4. stoljeća - kaže Steve.
Možda ste propustili...

NAŠIČKI VATROGASCI DOBILI PRIZNANJA

Diploma i Gajskom

ŠKOLSKI BEND OŠ JOSIPA JURJA STROSSMAYERA

Đurđenovački osnovci idu na Festival dječjeg stvaralaštva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli