Svijet
NISU ZAINTERESIRANI ZA VOJNU KARIJERU

U Armiji BiH nema dovoljno Hrvata da popune sve kvote
Objavljeno 28. srpnja, 2020.
Hrvati pokazuju sve manje zanimanje za službu u oružanim snagama Bosne i Hercegovine i na posljednji natječaj za primanje profesionalnih vojnika prijavio ih se znatno manji broj od etničke kvote predviđene ustrojem, potvrdio je doministar obrane BiH Mirko Okolić.


Ministarstvo obrane BiH raspisalo je natječaj za primanje 600 profesionalnih vojnika, a Okolić je za banjalučki list "Glas Srpske" kazao kako je zanimanje različito, ovisno o etničkoj pripadnosti kandidata. "Kada je riječ o srpskim mjestima, prijavilo se, u prosjeku, više od deset za jednu poziciju, kod Bošnjaka je nešto više od pet u borbi za jedno mjesto, a Hrvati su ispod jedan posto, što znači da ih nema dovoljno prijavljenih", kazao je Okolić. Zakon o obrani i ustrojbeni propisi oružanih snaga BiH, kako je podsjetio Okolić, predvidjeli su da se mjesta namijenjena profesionalnim vojnicima popunjavaju sukladno popisu stanovništva iz 1991. godine, kada je Hrvata u toj zemlji bilo oko 17 posto, odnosno nešto više 760 tisuća.


Posljednji popis proveden 2013. godine pokazao je kako je Hrvata u BiH tada bilo nešto manje od 545 tisuća, odnosno 15,4 posto u odnosu prema ukupnom broju stanovnika.


Odlukom Predsjedništva BiH oružane snage kako su ustrojene od 2006. godine imaju do deset tisuća djelatnih pripadnika vojnika, časnika i dočasnika, pri čemu je za Hrvate rezervirano nešto manje od 20 posto pozicija, za Srbe oko 33 posto, a za Bošnjake 46 posto.


Okolić je kazao kako će u situaciji kakva je sada pozicije namijenjene hrvatskim pripadnicima oružanih snaga vjerojatno ostati nepopunjene.


"Možda će samo za njih biti ponovo raspisan natječaj jer neće moći ispuniti predviđenu kvotu. Ako i na tom natječaju bude isto, moramo se suočiti s činjenicom da ih nema dovoljno zainteresiranih", kazao je Okolić, dodajući kako se ne bi smjelo narušavati nacionalne omjere tako što će se umjesto Hrvata zaposliti vojnike drugih nacionalnosti.


Okosnicu oružanih snaga BiH čine tri pješačke brigade koje su zapravo sljednice Hrvatskog vijeća obrane, Armije Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske.
Prosječna plaća profesionalnih vojnika bez činova u Oružanim snagama BiH iznosi 658,34 konvertibilne marke, što je više od prosječne plaće u BiH, ali još uvijek nedovoljno da bi se smatralo primamljivom poslom. H/V.T.
Možda ste propustili...

U EUROPSKOM DIJELU RUSKE FEDERACIJE

Opet se srušio ruski ratni zrakoplov Su-30

POSREDOVANJE U BJELORUSKOJ POLITIČKOJ KRIZI

Macron obećao pomoć

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRUMP I BIDEN U KAOTIČNOJ PRVOJ PREDSJEDNIČKOJ DEBATI

Raspravu kandidata za američkog predsjednika obilježile uvrede

2

340 GLASA ZA I 256 PROTIV

Brexit: britanski zastupnici potvrdili konroverzni nacrt zakona

3

PADOVI NISU RIJETKI

Poginuo 51 srpski pilot u MiG-21