Ekonomija
PRIHODI VEĆI OD 4,7 MILIJARDI KUNA

Iza domaćih softveraša opet je rekordna godina
Objavljeno 28. srpnja, 2020.
CISEx-ovci su lani otvorili 1077 radnih mjesta te godinu završili s 7.329 zaposlenika, što je rast od 17 posto

Nedavno objavljena tradicionalna godišnja analiza poslovnih rezultata tvrtki članica CISEx-a (Hrvatski nezavisni softverski izvoznici), koji okuplja četvrtinu domaćih softveraša i time čini najveće takvo udruženje u Hrvatskoj, pokazala je da je 2019. bila još jedna rekordna godina kada je riječ o hrvatskom IT sektoru.


Prvenstveno se to odnosi na ukupne prihode članica CISEx-a (bez povezanih društava) koji prelaze 4,7 milijardi kuna, dok prihodi iz inozemstva premašuju 2,1 milijardu kuna, što je 39 posto veći prihod iz inozemstva u odnosu na 2018. godinu.


Posebno veseli činjenica, ističu u CISEx-u, da je udio izvoza u prihodu čak 45-47 posto, što je značajno bolje od prosjeka IT industrije gdje taj pokazatelj iznosi 36 posto. Istovremeno ukoliko promatramo pokazatelje svih 137 tisuća tvrtki u Hrvatskoj za koje su dostupni godišnji izvještaji, prosječan udio izvoza u poslovnim prihodima našeg gospodarstva iznosi skromnih 20 posto.
Nova radna mjesta

CISEx-ovci su lani otvorili 1077 novih radnih mjesta te godinu završili s prosjekom od 7.329 zaposlenika, što je godišnji rast od 17 posto. Neto dobit članica iznosi 524 milijuna kuna, što je rast od 33 posto u odnosu na 2018., uz neto profitnu maržu od blizu 10 posto. Neto marža je rasla u odnosu na lani kad je iznosila oko 9 posto, kao rezultat jačanja izvoza, ali rezultata ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije


CISEx članice su i apsolutni šampioni u ulaganju u nove inovativne proizvode i usluge, a dio tog ulaganja se vidi i u bilanci iznosa stavke "Izdaci za razvoj". U 2019. godini CISEx članice evidentirale su čak 514 milijuna kuna kao dugotrajnu imovinu nastalu vlastitim razvojem, što je dvostruko više nego prethodne godine i što predstavlja 35,6 posto ukupnih izdataka za razvoj u cijeloj Republici Hrvatskoj. Kako budućnost našeg IT sektora, ističu u CISEx-u, leži u razvoju i prodaji vlastitih rješenja na globalnom tržištu, ovo je svakako dobra vijest


Također, CISEx članice bilježe veći rast i bolje rezultate od prosjeka IT industrije u Hrvatskoj (Nacionalna klasifikacija djelatnosti J62 - tvrtke kojima je temeljno poslovanje računalno programiranje). Ukupni prihod J62 rastao je za 14 posto, dok je kod softveraša CISEx-a rastao 17 posto. CISEx članice imaju i jači postotak rasta izvoza (27 posto) te se dodatno izdvajaju od prosjeka domaće IT industrije po učešću izvoza u poslovnim prihodima koji iznosi visokih 45 posto, dok je kod J62 to 36 posto. Istovremeno, članice CISEx-a iskazale su u bilancama čak 52 posto ukupnih izdataka za razvoj vlastitih proizvoda, u odnosu na cijeli IT sektor u Republici Hrvatskoj. Također, imaju i veću neto profitnu maržu od prosjeka branše (neto marža CISEx-a je 12 posto, dok kod J62 iznosi 10 posto). Neto dobit po zaposleniku tvrtki članica iznosi prosječno 67.000 kuna godišnje, dok za čitavu skupinu J62 iznosi 64.000 kuna.
Predviđanja

Kako bi dobili približnu projekciju poslovnih rezultata za tekuću godinu, CISEx je anketirao 50 svojih članica, vodeći računa da su podjednako zastupljene različite kategorije tvrtki. Upitali su direktore i osnivače kako vide poslovanje do kraja 2020. godine, prema trenutnim informacijama i spoznajama koje imaju te prema trenutnim ugovorenim poslovima.


Ukratko, članovi CISEx-a, unatoč krizi uvjetovanoj COVID-19, očekuju manje stope rasta u 2020. od onih na koje smo već pomalo navikli, ali ipak rast. Ako ne bude drastičnijeg pogoršanja vezano uz pandemiju koronavirusa do kraja godine, u CISEx-u ističu da se možemo nadati da će bar jedan sektor, onaj koji raste iz godine u godinu, bilježiti rast i u 2020. godini.
Ivan Alilović
Profitirat će tvrtke sa online proizvodima
Predsjednica CISEx-a Tajana Barančić ističe kako IT tvrtke s obzirom na trenutnu krizu imaju vrlo šaroliku situaciju. "Gotovo da i nema pravila kako COVID-19 utječe na njihovo poslovanje. Razgovarala sam s nekoliko većih IT agencija, neki planiraju značajan rast, neki blaži pad. Tvrtke koje imaju svoje proizvode različito će proći, ovisno o kakvim je proizvodima riječ. Profitirati će tvrtke s proizvodima koji pospješuju bilo kakvo online poslovanje, dok će one s proizvodima za turizam, terensku prodaju, sport i evente, na žalost, bilježiti značajne gubitke".
Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

2

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora