Kultura
8. FSK OD 6. DO 12. RUJNA

Dio programa virtualno, veći dio u zgradi HGZ-a
Objavljeno 27. srpnja, 2020.
Ove će godine održati niz okruglih stolova o aktualnim temama i prilikama koje kriza otvara

Osmi Festival svjetske književnosti, u organizaciji nakladničke kuće Fraktura, kao i sve manifestacije u 2020., održava se u neizvjesnoj atmosferi, u svijetu koji ponovno staje na noge nakon pandemije. U slučaju Zagreba situacija je dodatno otežana, jer su mnoge kulturne institucije u središtu grada stradale u potresu, a jedna od njih i zgrada je Hrvatskoga glazbenog zavoda. Srećom, zahvaljujući entuzijazmu, pravovremenim potezima ravnateljstva i predsjednice Romane Matanovac Vučković, zgrada će svoja vrata u obje dvorane širom otvoriti upravo za Festival svjetske književnosti.


Osmo izdanje, kao i svake godine, ugostit će mnogobrojne domaće, europske i svjetske književne zvijezde. Ove godine potpuni će program organizatori predstaviti tek u kolovozu. Dio programa održat će se virtualno, ali veći dio održat će se u zgradi HGZ-a, u Gundulićevoj 6. Novost su programi u Knjižari Fraktura, otvorenoj početkom srpnja u Ulici kneza Mislava 17 te programi u Studiju na otvorenom HRT-a, koji će se prenositi uživo na Trećem programu, pa će Festival i doslovce ući u domove mnogih. Dio programa prenosit će se uživo putem internetskih platformi, a Festival će partnerski poduprijeti Styria kroz svoje kanale. Vizual je četvrti put zaredom izabran na natječaju za izradu plakata koji zajednički organiziraju Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu i nakladnička kuća Fraktura. Među brojnim rješenjima kao najbolji nagrađen je rad studenta četvrte godine Slikarskog odsjeka ALU-a Mihaela Kolarića.


Kao i svih godina dosad, u Studiju Moderne galerije "Josip Račić" u Zagrebu bit će otvorena skupna izložbu radova 20-ak hrvatskih likovnih umjetnika raznih generacija, nadahnutih književnim djelima, a u Galeriji Šira bit će izloženi radovi studenata ALU-a.


Festival se ponosi brojnim izvanrednim programima - tribinama Razotkrivanje, Dvostruki portret te Pisac i njegov čitatelj, a nastavljaju i s jednim od svojih najpopularnijih i najslušanijih programa Književnom matinejom, čiji je cilj približavanje suvremene književnosti mladima, u suradnji sa zagrebačkim gimnazijama i srednjim školama, a čiji će učenici ove godine razgovarati s Ivicom Prtenjačom, Mihaelom Gašpar i Antom Zlatkom Stolicom.

Održati će se i niz okruglih stolova posvećenih aktualnim temama i prilikama koje kriza otvara da ostvarimo svijet koji će biti solidarniji, empatičniji i otvoreniji - ističu organizatori. Kao i uvijek, svi razgovori prevodit će se simultano. N.Vek.
mladi
SU U FOKUSU BROJNIH PROGRAMA
Svoj dolazak do sada su potvrdili Semezdin Mehmedinović, jedan od najomiljenijih pisaca naših jezika, Etgar Keret, najvažniji suvremeni pripovjedač kratkih priča, Francesca Melandri, autorica potresnog romana Prava krv i "pisma iz budućnosti" koje je odaslala svijetu iz izoliranoga Rima, Philippe Claudel, hrvatskoj publici omiljen francuski autor, dva veličanstvena pisca iz Norveške Geir Gulliksen, romanopisac i urednik knjiga Karla Ovea Knausgårda te Ole Thorstensen, autor jedne od najprevođenijih i najčitanijih knjiga pripovjedne publicistike Raditi kako treba, Dorthe Nors iz Danske, kandidatkinja za Nagradu Man Booker International, Immanuel Mifsud s Malte, dobitnik Europske nagrade za književnost, Aslı Erdoğan, turska disidentica koja već godinama živi u egzilu u Njemačkoj, Michael Martens, autor najvažnije suvremene biografije Ive Andrića, njemačka pjesnikinja Sünje Lewejohann te Bogdan-Alexandru Stănescu, najbolji rumunjski pisac srednje generacije, a od domaćih autora tu su Boris Buden, Đurđica Čilić, Ivana Rogar, Lara Mitraković i Ivana Sajko
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike