Svijet
NOVE MJERE

Azijske države i Australija bore se s drugim valom zaraze koronavirusom
Objavljeno 27. srpnja, 2020.

SYDNEY - Azijske zemlje i Australija suočavaju se s drugim valom zaraze koronavirusom te ponovno kreću u borbu protiv širenja bolesti. U Australiji i Hong Kongu je u ponedjeljak zabilježen rekordan dnevni prirast broja slučajeva zaraze, a Vijetnam je uveo karantenu u gradu Danangu.

Kina

Kontinentalni dio Kine bori se s 'najagresivnijim' povratkom covida-19 u zadnjih nekoliko mjeseci. Ondje je u nedjelju potvrđeno 57 novih slučajeva zaraze u lokalnoj zajednici, što je najveći broj od početka ožujka.

Hong Kong je u ponedjeljak najavio nove restrikcije, među kojima su zabrana konzumiranja hrane u restoranima, obvezno nošenje maski za lice na otvorenom te zabrana okupljanja više od dviju osoba. Mjere bi trebale stupiti na snagu od srijede. Bit će to prvi put da gradske vlasti u potpunosti zabranjuju konzumiranje hrane u restoranima. Hongkonške vlasti u ponedjeljak su izvijestile o rekordnih novih 145 slučajeva zaraze koronavirusom.

Australija

Australske vlasti upozorile su da bi šestotjedna karantena uvedena u nekim dijelovima jugoistočne države Victorije mogla potrajati i dulje s obzirom na to da da je u zemlji zabilježen najveći dnevni porast broja zaraženih.

Veći dio Australije dobro se nosi s infekcijom i nema virusa, no zbog žarišta koja su se pojavila u dvjema najmnogoljudnijim saveznim državama na jugoistoku zemlje, vlasti kane pooštriti mjere da bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

Japan

Japanska je vlada izvijestila da će od gospodarstvenika zatražiti uvođenje strožih protuvirusnih mjera poput naizmjeničnog rada u smjenama i rada od kuće koji je polučio uspjeh tijekom ranije uvođenih izvanrednih stanja.

"U jednom je trenutku broj putnika iz prigradskih područja smanjen za 70 do 80 posto, no sada ta brojka iznosi samo 30 posto", rekao je u nedjelju ministar gospodarstva Yasutoshi Nishimura. "Mi se zapravo ne želimo vratiti na takav način poslovanja pa bismo morali istražiti nove načine rada te pokušati održati sustav rada od kuće."

Japan je uspio izbjeći masovnu infekciju koronavirusom, no zbog rekordnog porasta broja slučajeva zaraze tijekom prošlog tjedna u Tokiju i u ostalim urbanim središtima, stručnjaci su se zabrinuli da bi se zemlja mogla suočiti s drugim valom.

Vijetnam

Vijetnam je evakuirao 80.000 ljudi, većinom lokalnih turista, iz središnjeg grada Dananga, pošto je troje stanovnika tijekom vikenda imalo pozitivan test na koronavirus, objavila je vlada u ponedjeljak.

Ta država jugoistočne Azije ponovno je u stanju visoke pripravnosti nakon što je vlada u subotu izvijestila o novim slučajevima zaraze koja se, prvi put od travnja proširila unutar zajednice te o tri nova slučaja u nedjelju, a svi su novozaraženi evidentirani u gradu Danangu u kojemu je uvedena karantena.

Filipini

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte i službena Manila 'važu' treba li ponovno uvesti strože mjere i restrikcije, nakon što su one nedavno relativno ublažene, a Duterte je u ponedjeljak objavio da neće dozvoliti otvaranje škola sve dok ne bude cjepiva. U međuvremenu je došlo do dramatičnog porasta broja zaraženih, ali i smrtnih slučajeva. Od ublažavanja mjera karantene 1. lipnja zabilježeno je  čak 62.326 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Malezija

I Malezija, zemlja u jugoistočnoj Aziji sprema se proglasiti nove mjere s ciljem suzbijanja širenja bolesti. Vlasti se istodobno bore za obuzdavanje više desetaka novih žarišta koja su se pojavila otkad su prošli mjesec ukinute stroge mjere karantene.

Indonezija

Agencije pišu kako se očekuje da Indonezija u ponedjeljak iznese podatak o 100.000-itom slučaju zaraze, kojim je nadmašila i Kinu kada je riječ o najvećem broju slučajeva infekcije i smrtnih slučajeva u istočnoj Aziji.

Sjeverna Koreja

Sjevernokorejski državni mediji izvijestili su tijekom vikenda da je pogranični grad Kaesong u karanteni, pošto se osoba koja je prije tri godine prebjegla u Južnu Koreju početkom srpnja vratila sa simptomima covida-19.

Ako ta informacija bude potvrđena, bit će to prvi slučaj zaraze koronavirusom koji će sjevernokorejske vlasti i službeno priznati.

Južna Koreja

Južna Koreja prijavila je više od 14.000 slučajeva zaraze i 298 smrtnih slučajeva od početka pandemije. U subotu je evidentirano 113 novozaraženih, što je najveći broj zabilježen u jednome danu od 31. ožujka.

Indija

I dok veći broj azijskih zemalja ponovno pribjegava karantenama i ograničenjima kretanja, Indija nastavlja s ublažavanjem restrikcija unatoč nemilosrdnom porastu broja inficiranih. Dosad je u toj državi evidentirano 1,4 milijuna slučajeva zaraze, po čemu je Indija na neslavnom trećem mjestu, iza Sjedinjenih Država i Brazila.

Reuters izvješćuje da je trenutačno globalno koronavirusom zaraženo 16,13 milijuna stanovnika, a dosad ih je od posljedica bolesti preminulo 644,836.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

2

SCHOLZ U KINI

Ojačati veze, obuzdati Putina

3

RAT NA BLISKOM ISTOKU

Iranski napad: Svijet strahuje od širenja sukoba