Novosti
CROBAROMETAR: REJTING POLITIČKIH STRANAKA

Postizborni uzlet HDZ-a, potonuće SDP-a i Škore
Objavljeno 26. srpnja, 2020.
Prema istraživanju Crobarometar Dnevnika Nove TV, pobjednik parlamentarnih izbora HDZ i dalje je prvi izbor građana i u srpnju ima potporu 30,2 posto. To je više nego prije mjesec dana, a i puno veća prednost u odnosu prema SDP-u, koji je pao na samo 18,4 posto potpore, što je toj stranci najlošiji rezultat posljednjih godina.


Treći izbor građana je zeleno-lijeva koalicija Možemo s potporom 8,7 posto birača, a slijedi Most s 8,2 posto. Domovinski pokret Miroslava Škore mjesec nakon izbora završio je sa samo 6,9 posto potpore. Ni jedna druga stranka u Hrvatskoj ne prolazi izborni prag.


Kako je pokazao Crobarometar, 52 posto građana misli da će nova vlada biti jednaka bivšoj, da će biti bolja misli 20 njih posto, a lošija 10 posto. Hrvatska je i dalje pesimistična zemlja i 62 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 27 posto misli da ide u dobrom smjeru. Ne zna 11 posto. Vidljivo je kako je blago porastao broj optimista, a pao broj pesimista.
Predsjednik Republike Zoran Milanović je podijelio javnost. Tako njegov rad ne odobrava 45 posto ispitanika, a njih 43 posto odobrava. 12 posto ne zna. Međutim, Milanović je i dalje najpopularniji političar i o njemu pozitivan dojam ima 49 posto, a negativan 43 posto ispitanika. U mjesec dana on je malo i popravio svoj rejting. Slično je i s premijerom Andrejom Plenkovićem, o njemu pozitivan dojam ima 49 posto, a negativan njih 44 posto. O Boži Petrovu 42 posto građana misli negativno, a njih 41 posto pozitivno. Miroslav Škoro može računati na 30 posto građana koji o njemu misle pozitivno, ali njih 60 posto misli negativno. Novo lice na Markovu trgu Tomislav Tomašević može računati na 28 posto građana koji o njemu misle pozitivno, a njih 22 posto misli negativno. I na kraju, Davor Bernardić oprašta se od nacionalne politike s 28 posto građana koji o njemu misle pozitivno, a njih 60 posto misli negativno. D.Pav.