Zdravlje
SMANJUJE EPILEPTIČNE NAPADAJE

Mozart kao nadomjesna terapeutska opcija
Objavljeno 27. srpnja, 2020.
Slušanje Mozartove glazbe ne izaziva samo ugodu, nego može utjecati na poboljšanje zdravstvenog stanja, dokazali su kanadski znanstvenici koji tvrde da su kompozicije austrijskog skladatelja smanjile broj napadaja u pacijenata koji boluju od epilepsije. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) epilepsija, najčešći neurološki poremećaj, pogađa otprilike 50 milijuna ljudi u svijetu. Znanstvenici su u istraživanju koristili Mozartovu "Sonatu za dva klavira u D-duru, K 448" i prerađenu, živahniju verziju iste skladbe da bi ispitali hoće li ona pozitivno djelovati na epileptično stanje pacijenata.

"U posljednjih 15 do 20 godina mnogo smo saznali o tomu na koji način slušanje Mozartove glazbe pomaže pacijentima s epilepsijom i smanjuje učestalost napadaja", rekao je glavni autor studije dr. Marjan Rafiee s Instituta za mozak u Torontu.

U višemjesečnoj studiji sudjelovalo je 13 pacijenata podijeljenih u dvije skupine. Jedna je skupina tijekom tri mjeseca svaki dan slušala spomenutu Mozartovu sonatu, a zatim još tri mjeseca živahniju, izmijenjenu verziju iste skladbe, piše časopis Neuroscience. Kod druge je skupine poredak slušanja bio obrnut. Količina propisanih lijekova za to vrijeme pacijentima nije mijenjana, a o učestalosti epileptičnih napadaja morali su voditi evidenciju.

"Rezultati studije pokazali su da je svakodnevno slušanje sonate bilo povezano sa smanjenom učestalošću napadaja", zaključio je Rafiee, dodajući da rezultat ukazuje na to da se "Mozartova glazba može razmatrati i kao nadomjesna terapeutska opcija za osobe koje boluju od epilepsije." H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT RADIONICA MENTALNOG TRENINGA

Otkrivena formula sreće u doba pandemije koronavirusa

2

SAVJET SEZONSKE NAMIRNICE

Zlatna košarica zdravlja je mirisna, sočna, neodoljiva

3

“GRAVELMAN ZAGREB 2020.” 20. RUJNA SA STARTOM I CILJEM NA ZAGREBAČKOM BUNDEKU

Nova biciklistička utrka humanitarnog karaktera s Crvenim Nosovima, duga 100 km