Zdravlje
U VRIJEME LJETNIH VRUĆINA

Osigurajte hranu bogatu mineralnim solima i svježe voće
Objavljeno 27. srpnja, 2020.

Vrlo često ljeti se javlja osjećaj napuhnutosti i otežalosti, što je u vrijeme vrućina djelomice prouzročeno gubitkom mineralnih soli koje tijelo pokušava nadoknaditi nagomilavanjem tekućine.


Zbog toga je iznimno važno osigurati hranu bogatu mineralnim solima, posebice kalijem, a najbogatije namirnice tim mineralom nalazimo u neprerađenoj hrani: bananama, narančama, krumpiru i rajčici te cjelovitim žitaricama. Putovanja i privremene promjene boravišta nerijetko izazivaju različite probavne probleme, gdje su posebno poznati "putnički proljevi" i mučnine. Za poboljšanje probave koja je za ljetnih vrućina posebno izložena raznim opasnostima iz hrane, dobro je koristiti svježe voćne sokove i fermentirane mliječne proizvode s niskim udjelom masti, jer oni su i korisni izvori enzima, prijateljskih bakterija, vlakana, vitamina i minerala. U svrhu uspostavljanja dobre ravnoteže probavne mikroflore, dobro je uzimati probiotike ili u obliku fermentiranih mliječnih proizvoda ili u kapsulama, a još bolji učinak probiotika postiže se dodatkom prebiotika (neprobavljivih vlakana kojima se probiotici hrane). U svakom slučaju, i na godišnjem se odmoru može uživati u hrani bez rizika od debljanja. Osnovno pravilo su česti mali obroci sastavljeni od svježih namirnica.


Svi su savjeti o zdravoj prehrani bogatoj voćem i povrćem najbolje primjenjivi ljeti, kada tržnice obiluju svježom i raznovrsnom ponudom, a vrućine natjeraju i najveće gurmane na izbor laganijih obroka te ribljih jela. Stoga je ljeto, teorijski gledano, idealno godišnje doba za redukcijske dijete, povećan broj niskokaloričnih obroka i uopće razvijanje onih prehrambenih navika koje tijekom cijele godine preporučuju nutricionisti i liječnici. Ipak, ljeto je i vrijeme godišnjih odmora kada su ljudi opušteni u svemu, pa tako i u jelu - manje se radi, više ljenčari i uživa, a u dokolici ruka stalno poseže prema hladnjaku.


Pri odabiru voća i povrća valja se odlučiti na raznovrsne i raznobojne plodove jer ćemo tako osigurati različite fitokemikalije koje posjeduju mnogostruka korisna djelovanja u organizmu, savjetuje nutricionistica Darija Vranešić Bender.


Osim voća i povrća, ne treba zaboraviti ni na izvore proteina i kalcija koje nalazimo u mliječnim proizvodima, a gdje prednost treba dati onima s manjim udjelom mliječnih masnoća. U našim trgovinama već postoji dobar izbor obranih mliječnih proizvoda smanjene masnoće, a pri kupnji sirova prednost treba dati svježem kravljem siru i mozarelli u odnosu prema fermentiranim sirovima s visokim udjelom masti. Dovoljno je samo tjedan dana uživanja i opuštanja da dobijete nekoliko kilograma viška. Porastom temperature okolice tijelo gubi vodu znojenjem u svrhu održanja tjelesne temperature, zbog čega je potrebno više unosa tekućine kako bi se nadoknadio gubitak vode u organizmu. Isto tako, fizički rad ili snažna tjelesna aktivnost podižu tjelesne potrebe za vodom zbog znojenja, ali i povišenog metaboličkog rada. J.Kn.
Za poboljšanje probave dobro je koristiti svježe voćne sokove i fermentirane mliječne proizvode
Dovoljno je samo tjedan dana uživanja i opuštanja da dobijete nekoliko kilograma viška
Najčitanije iz rubrike