Osijek
ŠTO NAJVIŠE BIRAJU OVOGODIŠNJI OSMAŠI?

Dravinski: Najpoželjniji strukovni smjer u Osijeku je farmaceutski tehničar
Objavljeno 27. srpnja, 2020.

Medicinska škola Osijek najpoželjnija je srednja strukovna škola u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, pokazuju podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja. Dok su se prošle godine čak dva smjera (Zdravstveno-laboratorijski tehničar, s prosječnim brojem bodova 77,52 na četvrtom mjestu, a smjer Fizioterapeutski tehničar/fizioterapeutska tehničarka, s prosječnim brojem bodova 76,82, na desetom mjestu), smjestila na ljestvicu 20 najpoželjnijih programa, ove je godine svoje mjesto pronašao samo jedan, i to Farmaceutski tehničar.

Ravnateljica Medicinske škole Sanja Dravinski ističe kako ovakav odaziv i zainteresiranost osmaša iz Osječko-baranjske županije potvrđuje kvalitetu obrazovanja u Medicinskoj školi Osijek, koja nudi strukovne programe za tražena zanimanja te da ovakav trend zanimanja za medicinske programe traje godinama.

"Mi smo jedina strukovna škola u Osijeku i Osječko- baranjskoj županiji koja se našla među najpoželjnijim strukovnim školama u državi, a čak smo i povećali bodovni prag sa 60 na 70 za upis, što znači da naše smjerove zaista upisuju najizvrsniji učenici. Inače farmaceute upisujemo svake druge godine, po jedan razred od 25 učenika. Što se tiče zapošljivosti ona je izuzetno visoka, a posebno su tražen kadar u susjednim županijama, poput Vukovarsko- srijemske, gdje su već neko vrijeme deficitarna struka. Također, od ovogodišnje generacije koja je upravo završila svoje školovanje, njih četvero upisalo je željene fakultete u Hrvatskoj, dio ih odlazi na studij u inozemstvo, a jedan dio zapošljava se odmah", objašnjava Dravinski, i dodaje kako već godinama muku muče s upisima brojnih smjerova, jer je zainteresiranost (petnulaša) golema.

Tako se, primjerice prije dvije godine, u Medicinsku školu Osijek na upisima prijavilo više od 1000 učenika, a upisan je ukupno 131 u pet prvih razreda. Inače, Medicinska škola jedina je škola iz Osijeka i Osječko-baranjske županije koja se našla na popisu 20 najpoželjnijih strukovnih škola, odnosno 20 najpoželjnijih gimnazija u Hrvatskoj. Kada govorimo samo o strukovnim školama, osmaši su ove godine mahom birali obrtničke te strojarsko-tehničke škole. E. Nenadić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike