Osijek
DVO OTVORIO VRATA SVIH PODCENTARA

Nikad više mališana u srpnju i kolovozu u gradskim vrtićima
Objavljeno 27. srpnja, 2020.
U svih otvorenih 25 podcentara ukupno je oko 40 posto više vrtićaraca i jasličara u odnosu na prošlo ljeto, roditelji presretni

Kao ni jedno ljeto prije dvorišta gradskih vrtića odjekuju smijehom mališana. U svih otvorenih 25 podcentara ukupno je oko 40 posto više vrtićaraca i jasličara. Naime, ove je pedagoške godine konačno ukinut sustav dežurstava koji je u srpnju i kolovozu mnoge roditelje djece čiji matični vrtići nisu radili tjerao u očaj.

Naime, zaključno s 2019. godinom, prema sustavu dežurstava u srpnju i kolovozu, od ukupno 27 objekta u sklopu Dječjeg vrtića Osijeka u prosjeku je bilo otvoreno njih deset. Što je, dijelom zbog otežane prilagodbe mališana na novu okolinu i odgojiteljice, a dijelom zbog udaljenosti dežurnih objekata od matičnih, rezultiralo da iz vrtića koji nisu u sustavu dežurstava u pripadajući dežurni, primjerice, od 80 mališana ljeti redovni program pohađa njih troje! Ogorčeni roditelji koji su s djecom (mimo godišnjeg odmora koji gotovo nikome ne traje dulje od dva tjedna), u srpnju i kolovozu žonglirali od baka do susjeda i dadilja, godinama su upozoravali kako ljeti treba otvoriti sve vrtiće te zahtijevali da se svima ponudi mogućnost na početku pedagoške godine izjasniti se kroz anketu bi li koristili uslugu DVO-a ljeti, kada bi ona bila dostupna u svima vrtićima. Naime, oduvijek se ova potreba definirala kroz broj djece u dežurnim vrtićima prethodnog ljeta, što nije davalo jasnu sliku.

Anketa nije nikada provedena, no zato je stigao koronavirus koji je rad gradskih vrtića na dva puna mjeseca gotovo sveo na nulu. Ti su mjeseci roditeljima “poklonjeni” kao besplatni, umjesto srpnja i kolovoza, što je u svibnju upućivalo na to da će se ljeti ponovno plaćati vrtić, a da dobar dio djece u objekte neće ići u sustav dežurstava. No, dogodilo se još nešto. Za vrijeme dvomjesečne preporučene izolacije mnoge su roditelje poslodavci prisilili na korištenje godišnjih odmora, pa ih je čekalo dugo radno ljeto. I donesena je odluka da u srpnju i kolovozu konačno svi gradski vrtići budu otvoreni (izuzev dva koja su pod kompletnom energetskom obnovom). A trenutačni broj mališana u vrtićima te riječi oduševljenja njihovih roditelja govore više od bilo koje ankete, i definitivno ide u prilog tomu da ljetni sustav dežurstava trajno ode u povijest.

“Od 27 objekta u sustavu Dječjeg vrtića Osijek trenutačno ih je otvoreno 25, s time da su Potočnica i Latica u energetskoj obnovi. Prvi dan srpnja u svim je vrtićima bilo ukupno 1294 djece, a 1. srpnja 2019. godine bilo ih je 938. Trenutačno ih je 1025, dok ih je lani na isti datum bilo samo 666. Dakle, na razini ustanove brojimo približno 400 djece više u sustavu u srpnju, što je znak da su svi vrtići opravdano otvoreni. Najviše je djece u Sunčici i Jelenku, trenutačno u svakom objektu njih čak osamdesetak, dok ih je 1. srpnja u Sunčici bilo 100, a u Latici 120. No, tu valja napomenuti kako u Sunčicu dolaze djeca iz Potočnice, a u Jelenku oni iz Latice. Zato bi bolji primjer povećanja broja djece bila situacija u objektima u Donjem gradu. Prošle je godine podcentar Mak, u koji su dolazila i djeca iz Jaglenca, Ivančice i Ribice 1. srpnja ukupno brojio 88 mališana, dok je ove godine samo sa ‘svojom’ djecom 1. srpnja imao 68 mališana u sustavu. Paralelno, spomenuti Jaglenac, koji je lani u srpnju bio zatvoren, trenutačno broji sam ‘svojih’ 45 djece”, izvještava pedagoginja Dječjeg vrtića Osijek Ana Mihaljević.

Iz gradske predškolske ustanove novi ljetni način rada, ističu, pripisuju prije svega koronavirusu, i već spomenutoj činjenici da je velik broj roditelja ove godine ostao bez ljetnog godišnjeg odmora. Kao i da se mjera prevencije zaraze lakše pridržavati ako djeca nisu zgurana u dežurne vrtiće.

No, priznaju i kako veće brojke govore o tomu da je potreba za otvaranjem svih vrtića ljeti veća negoli se mislilo.
Ivana Solar
MNOGIMA RIJEŠENI SVI PROBLEMI
“Za kćer sam sve četiri godine vrtića smišljala što sam mogla u srpnju i kolovozu. Suprug je radio sezonu, ja sam radila od 7, automobil nismo imali, a dežurni nam je vrtić bio jako daleko. Tako da ju je malo čuvala baka, pa onda dva tjedna sam ja bila na godišnjem, pa opet malo baka. Kada mi se mama razboljela tu zadnju godinu plaćala sam susjedi da ju pričuva. I lani smo tako prošli sa sinom koji je tek krenuo u vrtić, s time da smo plaćali dadilju cijelo ljeto 1800 kuna mjesečno! Sada nam je otvoren naš vrtić, jedva 200 metara od kuće, ne mogu biti sretnija! Pred nama su još dvije godine vrtića, nadam se da će ovakav ‘režim’ ostati”, sretno zaključuje majka četverogodišnjaka.
KAKO NAGODINU
Hoće li svi gradski vrtići i u idućoj pedagoškoj godini ljeti biti otvoreni, u ovome je trenutku nemoguće dobiti konkretan odgovor. No, kako 40 posto veći broj djece u redovnim programima znači i značajno povećanje prihoda ustanove u “mrtvim” mjesecima, roditelji se nadaju da će to postati praksa.
U DVO-u priznaju kako veće brojke govore da je potreba za otvaranjem svih vrtića ljeti veća negoli se mislilo
Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

Najčitanije iz rubrike