Sport
ŠOK I NEVJERICA U GRADSKOM VRTU

Otužan kraj sezone: U 1. HNL HNS ne želi gledatelje na tribinama
Objavljeno 21. srpnja, 2020.
HNS je potrčao pred rudo odlukom o ponovnom zatvaranju stadiona za gledatelje i time zatekao Osječane

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza jučer je donio odluku prema kojoj će se završnica sezone odigrati bez nazočnosti gledatelja. Obrazloženje ponovnog zatvaranja stadiona je povećanje broja slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj.

I sve bi to bilo normalno da je takva preporuka ili odluka stigla iz Stožera civilne zaštite RH i od epidemiologa. Međutim, posljednjih tjedana nitko od tih odgovornih ljudi nije spominjao potrebu igranja utakmica pred praznim tribinama. Proizlazi kako je Izvršni odbor HNS-a potrčao pred rudo i po tko zna koji put zapravo pokazao kako bi valjda bio najsretniji da na hrvatske stadione više nikada nitko i ne dolazi.

Bijeg od odgovornosti
Takva odluka IO-a HNS-a ne izgleda kao ništa drugo nego običan bijeg od odgovornosti jer posve je nejasno zbog čega su se odlučili na takav potez ako im ga nitko od nadležnih tijela Republike Hrvatske nije sugerirao ili naložio. To više što se dosad nogometne utakmice uopće nisu pokazale problematičnima kada je u pitanju koronavirus. Valjda su se u HNS-u rukovodili onom izrekom bolje spriječiti nego liječiti. Naravno, u Gradskom vrtu su takvu jednostranu odluku HNS-a dočekali s ogorčenjem jer Osijeku je ostala domaća utakmica protiv Lokomotive koja će izravno odlučivati o plasmanu za drugo mjesto. Računali su u osječkom klubu na pomoć svojih navijača koja bi im bila itekako važna, pa se sad osjećaju zakinuti tom mjerom HNS-a.

- To sigurno nije u interesu nogometa. HNS je još jednom pokazao nedostatak osjećaja za natjecanje donoseći takvu štetnu odluku. Nogometne utakmice nisu se pokazale rizičnima, jučer su u našoj županiji bila samo dva nova slučaja koronavirusa, a što je najvažnije od svega, državna tijela nisu izdala nikakvu preporuku ili mjeru zbog koje bi se stadioni trebali zatvoriti. Za mene osobno ta je odluka potpuno nerazumljiva. Ne znam što bismo mi sad trebali. Okupiti sve one mladenke koje su napravile pritisak na odgovorna tijela RH kada je najavljena zabrana organizacije svatova ili bismo trebali sugerirati našim navijačima neka zatrpaju HNS porukama nezadovoljstva - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK-a Osijek.

Očito su u Gradskom vrtu taj potez iz kuće hrvatskog nogometa protumačili kao novi čin kojim se "džonom" ide na NK Osijek u trenutku kada se on bori za svoj najbolji rezultat u svojoj povijesti. Gledajući sa strana, nama se odluka čini nerazumnom jer Stožer civilne zaštite RH nije dao takvu preporuku ili naputak, a cijelo vrijeme su se iz HNS-a upravo pozivali na to tijelo, te su zaključivali kako će pratiti i poštovati odluku tog stožera. Zato je čudno što su sada jednostrano odlučili uskratiti gledateljima zadovoljstvo koje donosi nikad neizvjesnija završnica sezone.

Postavljanje videozida?
I tek sad dolazimo do apsurdne situacije vezane za susret Osijek - Lokomotiva. Već se krajem prošlog tjedna počelo šuškati kako bi mogla doći zabrana za gledatelje, ali nitko nije očekivao da će ju izdati HNS. Očekivalo se kako će to učiniti tijela RH koja su zadužena za praćenje situacije i borbu protiv koronavirusa. Sad se spominje i mogućnost postavljanja videozida na igralište na Speedwayu gdje bi se navijači Osijeka mogli okupiti i pogledati utakmicu, a uz to i pružiti podršku bijelo-plavima izvan stadiona. Ako se odobri takvo okupljanje navijača, onda odluka o zabrani ulaska na stadion tek nema nikakvog smisla. Ili zapravo ima jer bi to samo bio dokaz kako je HNS želio sa sebe skinuti odgovornost jer eventualno postavljanje videozida nije u njegovoj ingerenciji, već će dopuštenje za takvo okupljanje, koje ne predstavlja ništa manji rizik od gledatelja na tribinama, trebati izdati Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Dakle, radi se isključivo o preuzimanju odgovornosti u čemu bi HNS ispao vrlo licemjeran.

- Naravno kako nam odluka HNS-a nije dobro sjela s obzirom na važnost utakmice s Lokomotivom. U ovom trenutku mogu samo reći kako ćemo se boriti do kraja da se taj susret ipak odigra s gledateljima. U kontaktu smo sa Stožerom civilne zaštite, s osječkim epidemiolozima. Poduzet ćemo sve što je u našoj moći da imamo navijače na tribinama, a kao alternativnu mogućnost razmatramo organizirano gledanje utakmice izvan stadiona iako na to ne polažemo velike nade jer bi se i tu radilo o većem javnom okupljanju. Svi u klubu smo angažirani oko toga, pa ćemo vidjeti što ćemo uspjeti napraviti - rekao je Igor Galić, direktor NK-a Osijek.

Dakle, u Gradskom vrtu neće se tako lako pomiriti s igranjem bez gledatelja, samo je pitanje hoće li njihovi argumenti koje će prikupiti sljedećih dana biti dovoljno jaki da uvjere Izvršni odbor HNS-a u promjenu odluke ili donošenje nekakvog rješenja koje će zadovoljiti sve strane. No cijela ova neugodna situacija mogla se izbjeći da je u HNS-u bilo samo malo više mudrosti te da su pričekali što o svemu ima reći Stožer civilne zaštite RH.

Dalibor Keler
borba za navijače
OSIJEK SE NADA PROMJENI ODLUKE
Igor Galić

direktor NK Osijek

- Odmah nakon što smo doznali odluku HNS-a, počeli smo poduzimati određene korake koji bi doveli do njezine promjene. Nećemo odustati od borbe da se susret s Lokomotivom koji je iznimno važan za klub, navijače, a i širu javnost, u Osijeku odigra s navijačima. Alternativa je postavljanje videozida, ali sumnjam da bi nam se to odobrilo jer je također riječ o većem javnom okupljanju.
Alen Petrović

sportski direktor NK Osijek

- Ne znam što bismo mi sad trebali. Okupiti sve one mladenke koje su napravile pritisak na odgovorna tijela RH kada je najavljena zabrana organizacije svatova ili bismo trebali sugerirati našim navijačima neka zatrpaju HNS porukama nezadovoljstva zbog te odluke, pa je možda revidiraju.
DANAS VAŽAN SASTANAK
Odluka Hrvatskog nogometnog saveza da se posljednje kolo HT Prve HNL igra pred praznim tribinama podigla je Osječane na noge. U Gradskom vrtu u ponedjeljak su totalno “poludjeli”, nikako se ne mire s tim da Lokomotivu ugoste bez gledatelja na tribinama i nadaju se kako će odluka biti promjenjena. Nakon žestoke reakcije bijelo-plavih danas (utorak) je dogovoren sastanak Županijskog nogometnog saveza, Stožera civilne zaštite županije i NK Osijek. Odluka o praznim tribinama možda bude promjenjena u četvrtak kad se ponovno sastaje IO HNS-a...
HNS si je opet zabio autogol, a igranje pred praznim tribinama nije u interesu nogometa
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAPOKON SE DOGODILO: MIJO JE NAŠ

Caktaš: Ja u Dinamu? Mogu samo u veći klub od Hajduka

2

BIJELO-PLAVI NOVOM POBJEDOM ZAKLJUČILI PRIPREME U POREČU

Raspoloženi Fiolić riješio slovenskog prvoligaša

3

EP RUKOMET: HRVATSKA - DANSKA 25-27

Hrvatska pružila jak
otpor Danskoj, ali ostala
bez izgleda za polufinale