Osijek
DENTALNA MEDICINA U KAMPUSU

Dvadeset dentalnih ambulanti u bivšoj garaži za tenkove
Objavljeno 20. srpnja, 2020.
U projektu sudjeluju Fakultet za dentalnu medicinu, Sveučilište, Dom zdravlja i Županija

Početkom srpnja svečano su javnosti prezentirane nove specijalističke ordinacije Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, koje će se od sada nalaziti u okviru Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo na adresi Cara Hadrijana 10e, a, kako doznajemo, do sredine sljedeće godine sva bi se dentalna medicina Doma zdravlja trebala preseliti u kampus.

Riječ je o još jednom projektu u kojem su se ujedinili Fakultet za dentalnu medicinu i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera te Dom zdravlja i Osječko-baranjska županija, a što bi trebalo uroditi dodatnim podizanjem standarda u dentalnoj medicini grada Osijeka.

Korak dalje
- Godine 2016. upisana je prva generacija studenta dentalne medicine u Osijeku, a mi smo od Vlade RH, točnije, Ministarstva državne imovine, za djelovanje Fakulteta dobili zgradu u Crkvenoj 21 te, prema odluci Senata i Rektorata Sveučilišta, zgradu u kampusu, na adresi Cara Hadrijana 10e. U Crkvenoj se nalazi laboratorij za pretkliničke vježbe, odnosno fantom-sala, gdje studenti dentalne medicine obavljaju pretkliničke vježbe. Naš je program studija šestogodišnji i razlikuje se od zagrebačkog i riječkog, a sastavljen je po uzoru na ljubljanski. Tako se prve tri godine studij bazira na medicinskim predmetima, a na četvrtoj počinje dentalna medicina. Na petoj je godini 96 posto programa samo dentalna medicina i počinje klinički dio, kada se moraju početi vježbe na pacijentima. Zbog toga samo u zgradi u kampusu dio prostora opremili za specijalističke usluge dentalne medicine, i to u suradnji s Domom zdravlja, ali sada idemo još korak dalje - objašnjava prof. dr. sc. Aleksandar Včev, dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

Cilj je sada, po ugledu na nekadašnju stomatološku polikliniku, koju je Osijek imao još 80-ih godina prošlog stoljeća, dentalnu medicinu iznova ujediniti na jednom mjestu, a za to postoji i prostor u kampusu.

Na jednom mjestu
Naime, nakon izlaska vojske iz tog prostora u dvorištu objekta ostale su nekadašnje garaže za tenkove. Riječ je o objektu koji ima temelje, kostur i krov, te bi se sada mogao prenamijeniti u novu zgradu, u kojoj bi se nalazilo dvadesetak ordinacija dentalne medicine. No, zanimljivo, kako je ovdje riječ o bivšem vojnom objektu, u urbanističkom je planu ta nekadašnja garaža ucrtana kao zelena površina i ne postoji kao objekt. Stoga sada Sveučilište prvo mora ići prema Gradu Osijeku sa zahtjevom za izmjenu Detaljnog urbanističkog plana.

- Riječ je zapravo o drugoj fazi razvoja i spajanja dentalne medicine Doma zdravlja i Fakulteta. Sa županom Ivanom Anušićem i rektorom, prof. dr. sc. Vladom Gubercem, dogovorili smo se da se pošalje dopis Gradu i očekujemo kako bi se DUP mogao izmijeniti za nekoliko mjeseci. Naime, ovdje neće biti gradnje, jer temelji postoje i riječ je samo o montažnom objektu. To govorim zato što je to područje Murse i svako je kopanje problem. No mi već imamo stabilan objekt, kojem samo treba staviti ovojnicu i krov te ga opremiti iznutra. Riječ je inače o objektu širine devet i duljne 100 metara u kojem će se nalaziti 20 ambulanti. Do objekta bi se dolazilo s Vukovarske ulice i sa strane Ulice cara Hadrijana, a ispred je predviđen prostor za veliko parkiralište. Kako će zgrada biti prizemnica, pristup objektu je jednostavan. Cijeli bi projekt mogao biti gotov do sredine sljedeće godine - naglašava prof. Včev.

Inače, riječ je o projektu koji omogućuje podizanje standarda i za pacijente i za Dom zdravlja, ali i za studente.

- Prednost je ovog novog objekta što će na jednom mjestu biti svi doktori dentalne medicine i specijalisti. To je izvrsno za pacijente jer mogu dobiti cjelokupnu uslugu na jednom mjestu, doktori postaju dio Fakulteta, a studenti na konkretnim pacijentima mogu obavljati klinički dio nastave. Ovo je uistinu podizanje dentalne medicine u Osijeku na najvišu razinu - zaključuje prof. Včev.

Nefreteta Z. Eberhard
MALO ULAGANJE, VELIKA KORIST
Riječ je o zajedničkom ulaganju Fakuletata za dentalnu medicinu i zdravstvo i Doma zdravlja Osječko-baranjske županije. “U postavljanje montažnog objekta, točnije, zidove i krov, mi ulažemo svoja sredstva, a opremu će dijelom donijeti Dom zdravlja. Riječ je o minimalnim ulaganjima, koja donose veliko poboljšanje za pacijente”, kaže prof. Včev.
Cilj je sada, po ugledu na nekadašnju stomatološku polikliniku još iz 80-ih, dentalnu medicinu iznova ujediniti na jednom mjestu
20
ambulanti dentalne medicine nalazit će se u objektu širine devet i duljine 100 metara. Do objekta bi se dolazilo s Vukovarske ulice i sa strane Ulice cara Hadrijana, a ispred je predviđen prostor za veliko parkirlište. Projekt bi mogao biti gotov sljedeće godine.
2016.
godine Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku dobilo je Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, čiji studijski program traje šest godina i razlikuje se od zagrebačkog i riječkog, a sastavljen je po uzoru na ljubljanski. Dekan je prof. dr. sc. Aleksandar Včev.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike