Tehno
TEST: A1 ALPHA 20

Brz i fluidan rad, dobre mogućnosti i povoljna cijena
Objavljeno 17. srpnja, 2020.
Na raspolaganju je sve što donosi najnovija verzija najpopularnijeg operacijskog sustava

Ljeto je ove godine bitno drukčije od prijašnjih. Koronavirus mnogima je planove pomaknuo za bar nekoliko mjeseci, a ako je i vama korona pomaknula plan za kupnju pametnog telefona, možda ste i sretnik, jer možete odabrati A1 Alpha 20.


Novi za ovu godinu i tek nedavno predstavljen pametni telefon operatora A1, koji ga i brendira i prodaje. Što nudi i koje su mu vrline, saznajte u nastavku.

Povoljna cijena

Ako ste jedan od onih kupaca pametnih telefona kojima je cijena na vrhu prioriteta, A1 Alpha 20 bit će vam jedan od kandidata u najužem izboru. Naime, za početak ćemo spomenuti cijenu od samo 1199 kuna, po kojoj se ovaj telefon prodaje bez ikakvih dodatnih troškova. Ako je i taj iznos puno, kupnja je moguća već i od 9 kuna uz tarife i otplatu. Nakon što smo riješili pitanje cijene, valja pogledati što za nju dobivamo. Tu se kao kupac možete itekako radovati. Za početak krenimo od izgleda. A1 Alpha 20 izrađen je od plastike, no to nikako nije mana, dapače, uređaj zahvaljujući oblim rubovima i blagoj zakrivljenosti poleđine jako dobro leži u ruci. Zahvaljujući plastici i masa je ugodnih 165 grama. Poleđina otkriva trendovski smještenu kameru, tj. kamere u kutu uz blago ispupčenje, a na sredini je čitač otiska prsta. Prednja strana nakon uključivanja telefona otkriva veliki, 6,22-inčni zaslon, koji, kao i lanjski model, donosi „suzu“ na vrhu koja skriva prednju kameru. Rubovi su tanki i telefon izgleda trendovski. Bokovi kriju klasične tipke – glasnoća i otključavanje, a ljubitelje glazbe svakako će razveseliti i 3,5-milimetarski audiopriključak. Oprema telefona također je dobra, uz telefon i punjač stižu i slušalice. Prvi dojam koji A1 Alpha 20 ostavlja svakako je obećavajući.

4, 4 i 4000

A1 Alphu 20 pokreće najnovija inačica Androida, ona brojčane oznake 10. To je svakako super jer na raspolaganju imamo sve mogućnosti koje donosi najnovija verzija najpopularnijeg operacijskog sustava na pametnim telefonima. Rad na telefonu je fluidan i brz, a to nam A1 Alpha 20 omogućava zbog čipseta MT6762 Helio P22 s osam procesorskih jezgri na taktu do 2 GHz i 4 GB radne memorije.


Upravo 4 GB radne memorije odnosi se na prvu četvorku iz međunaslova. Druga četvorka odnosi se na broj kamera kojima A1 Alpha 20 raspolaže. Naime, da je A1 kod ovog telefona stavio fotografiranje visoko na listu prioriteta, pokazuju i četiri ugrađene kamere – tri straga i jedna sprijeda. Trostruka kamera u kombinaciji 48 MP + 5 MP + 2 MP omogućuje napredne fotografske mogućnosti. Glavni senzor od 48 megapiksela koristit ćete u većini situacija, a uz otvor blende f/1.8 kamera će biti upotrebljiva i u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Senzor je veličine 1/2.25″, a nalazi se u sredini trostrukog postava kamera. Ispod njega je širokokutni senzor koji hvata poprilično širok kut tako da se s male udaljenosti može snimiti mnogo veći kadar. Na vrhu je smješten senzor od 2 megapiksela namijenjen snimanju objekata s udaljenosti od samo nekoliko centimetara za efektne makrofotografije. Jasno, takva postava kamera inspirirana je današnjim top-modelima. Za kraj fotografske priče tu je i prednja kamera od 2 MP za selfije u rangu prosjeka. Treća brojka iz međunaslova odnosi se na kapacitet baterije. A1 Alpha 20 ima ugrađenu bateriju kapaciteta velikih 4000 mAh, koja nam omogućuje više od jednog dana korištenja. Dakle, nema straha od istrošene baterije ni u večernjim satima, ako ste bateriju, naravno, napunili prethodne noći. Priloženi punjač bateriju puni snagom od 10 W, odnosno strujom od 2 A, preko microUSB konektora. Voljeli bismo da je ovdje danas već standardni USB-C. Sve u svemu, uz A1 Alpha 20 možemo biti itekako zadovoljni. Za izuzetno povoljan iznos dobiva se puno toga, a za one koji traže još više postoji i model A1 Alpha 20+, no i po višoj cijeni.
Marin Režić
Ima ugrađenu bateriju kapaciteta velikih 4000 mAh, koja nam omogućuje više od jednog dana korištenja
Uređaj zahvaljujući oblim rubovima i blagoj zakrivljenosti poleđine jako dobro leži u ruci
Najčitanije iz rubrike