Tehno
SUDJELOVALO JE 100 STUDENTSKIH TIMOVA IZ 27 DRŽAVA

Hrvatski studenti osvojili 3. mjesto na međunarodnom natjecanju Atos IT Challenge
Objavljeno 17. srpnja, 2020.
Atos je objavio pobjednike međunarodnog natjecanja za studente Atos IT Challenge, s inovativnim rješenjem za poboljšanje prometa, Lucija Blažević i Leon Imširović sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osvojili su treće mjesto.


Dodjela nagrada održana je u sklopu Atos Technology Days. U ovogodišnjem, devetom, izdanju natjecanja s temom kooperativne umjetne inteligencije sudjelovalo je 100 studentskih timova iz 27 država diljem svijeta. U uži krug izabrano je 16 timova, nakon čega je žiri, koji su činili stručnjaci i predstavnici Atosa, odlučio o pobjednicima.


1. nagrada i pobjednici natjecanja: Sveučilište Azija Pacifik, Malezija: PestKillerBot je inovativna aplikacija za uzgoj cvjetnica, jednostavna za upotrebu, koja uklanja štetočinje s polja koristeći se dronovima, koji kontroliraju štetočinje i prikupljaju podatke. Autonomni dron služi za otkrivanje bolesti sadnica, kao i štetnih insekata, te za njihovo uklanjanje. Arhitektura rješenja podijeljena je u četiri dijela: dodjela područja, planiranje rute, otkrivanje štetočinja i simulacija aktiviranja dronova koja korisnicima omogućuje da vide podijeljenost polja i prekrivenost dronovima. Studenti su razvili prototip drona s 3D pisačem i nekoliko komponenti. Tim je osvojio novčanu nagradu od 10.000 eura, a svaki član tima dobio je priliku odraditi studentsku praksu u Atosu ili razviti projekt zajedno s Atosom.


2. nagrada: Tehnološki institut Estudios Superiores u Monterreyu, Meksiko: Ovo inovativno rješenje, nazvano Digital Water, za cilj ima dati rješenja za potrošnju vode u kućanstvima i poduzećima koja se bave vodoopskrbom. Radi se o web-aplikaciji koja predviđa potrošnju vode, kao i razinu vode na tri brane. Cilj projekta je pružiti detalje kako bi korisnici mogli pratiti nivo potrošnje i otpadne vode radi poboljšanja upravljanja vodnim resursima. Tim je prikupljao podatke pet godina. Modalitete su ispitivali četiri godine, a testirali ih jednu godinu. Tim je osvojio novčanu nagradu od 5000 eura, a svaki član tima dobio je priliku odraditi studentsku praksu u Atosu ili razviti projekt zajedno s Atosom.


3. nagrada: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska: S inovativnim rješenjem za poboljšanje prometa, aplikacija CTC - Cooperative Traffic Control simulira kontrolu semafora s pomoću duboko podržanog učenja (Deep Reinforcement Learning - DRL). Svako raskrižje djeluje kao agent koji poduzima akciju (produžuje ili skraćuje zeleno/crveno svjetlo), ovisno o broju automobila i vremenu čekanja u voznom traku. Aplikacija također dobiva informacije s raskrižja u blizini. Tim je prilagodio postavke kako bi dobio najbolju konfiguraciju modela za kontrolu semafora. Tijekom natjecanja mentorske mu je savjete davala Helena Librenjak iz Atosa. Tim je osvojio novčanu nagradu od 3000 eura, a svaki član tima dobio je priliku odraditi studentsku praksu u Atosu ili razviti projekt zajedno s Atosom.M.R.
Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

Najčitanije iz rubrike