Sport
AMBASADOR EDUARDO DA SILVA

Dosta toga se promijenilo dolaskom Slavena Bilića, dobili smo pobjednički stav
Objavljeno 15. srpnja, 2020.
Eduardo da Silva, treći najbolji strijelac u povijesti reprezentacije, bit će ambasador Hrvatskog nogometnog saveza i Vatrenih na Europskom prvenstvu koje će se igrati sljedeće godine.

Eduarda je za ulogu ambasadora pozvao predsjednik HNS-a Davor Šuker, a Brazilac s hrvatskom putovnicom rado je prihvatio tu ulogu i kaže kako mu je zadovoljstvo predstavljati Hrvatsku u svijetu.

- Prošloga sam Božića u Zagrebu posjetio predsjednika Šukera i u razgovoru mi je predložio tu ideju. Sa zadovoljstvom sam pristao i bit će mi čast biti ambasador HNS-a i hrvatske reprezentacije na predstojećem Euru - kazao je 37-godišnji Eduardo u intervju za službenu stranicu HNS-a.

Eduardo je za Vatrene igrao 64 puta i pritom postigao 29 pogodaka, što ga čini trećim najboljim strijelcem reprezentacije, odmah iza Davora Šukera (45) i Marija Mandžukića (33).

- Kada je Slaven Bilić sjeo na klupu reprezentacije 2006. godine, dosta se toga promijenilo. Imao sam osjećaj da je prije Bilića cilj Hrvatske bio eventualno proći skupinu na velikom natjecanju. No on je u prvu momčad unio neko novo razmišljanje, gurnuo je tri igrača iz HNL-a, Modrića, Ćorluku i mene, što je u tom trenutku bio jako hrabar potez, ali se isplatio. Kvalifikacije za Euro 2008. sjajno smo odradili i imali smo osjećaj da možemo otići daleko na tom Europskom prvenstvu. I mogli smo, ali se dogodila ona nesretna utakmica s Turskom. I 2016. smo mogli puno više, malo nam je nedostajalo za prolaz Portugala. Mislim da je od tada Hrvatska s pobjedničkim gardom išla na veliko natjecanje - dodao je Eduardo, koji nije iznenađen uspjehom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu 2018. godine.

- Tada sam igrao u Poljskoj gdje sam gledao sve utakmice naše reprezentacije i nisam iznenađen da je Hrvatska došla do finala, jer poznajem te dečke i znam koliko su kvalitetni. Igrao sam s 80 posto tih momaka i jako mi je drago zbog finala, tog nevjerojatnog uspjeha.

Eduardo kao ključ uspjeha hrvatskog nogometa na reprezentativnom planu vidi u radu s mladima.

- Hrvatska je u kontinuitetu sudionik velikih natjecanja, a kada u 20 godina imaš dvije medalje sa svjetskih prvenstava, tu se nema što više dodati. Vidim kako se i danas održava ta visoka razina, da se razvijaju sjajni talenti koji će održavati Hrvatsku na visokom nivou i u budućnosti. Kvalitetan rad s mladima sigurno je ono što Hrvatsku izdvaja od drugih i jako mi je drago da predsjednik Šuker i aktualno rukovodstvo to prepoznaju i u to ulažu - pričao je nekadašnji igrač Dinama te je ocijenio kako je konkurencija u hrvatskom prvenstvu puno jača negoli dok je on igrao u modrom dresu.

- Utakmice Prve lige gledam koliko mogu, bio sam nedavno na utakmici Gorica - Hajduk. Dinamo i dalje dominira, ali su ostali klubovi puno napredovali, posebice Osijek, Rijeka, Lokomotiva, pa i Gorica. Konkurencija je puno jača, a u moje vrijeme bilo je drukčije, protiv Dinama su se svi branili, a sada svi pokušavaju igrati. Bilo bi lijepo da možemo imati Prvu ligu od 16 ili 18 klubova, ali u Hrvatskoj je liga od deset klubova realnost i najbolje rješenje s obzirom na veličinu baze - zaključio je Eduardo da Silva. I. Li.
Prva HNL je dobra, konkurencija je puno jača nego kada sam ja igrao za Dinamo - kaže Dudu
Najčitanije iz rubrike