Kultura

Plakati Borisa Bućana u Krakowu
Objavljeno 15. srpnja, 2020.
U okviru bilateralne suradnje dviju zemalja te u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Međunarodnog kulturnog centra u Krakowu je do 16. kolovoza otvorena izložba Borisa Bućana, a nakon toga putuje u Gdanjsk gdje će od 4. rujna do 30. listopada biti izložena u kazalištu Gdański Teatr Szekspirowski kao dio festivala Hrvatski tjedan.


Izložba plakata umjetnika Borisa Bućana, jednog od najistaknutijih hrvatskih grafičkih oblikovatelja nakon uspješnog predstavljanja u Galeriji Miejska Arsenał u Poznanju gostuje i u Krakowu gdje će se poljskoj javnosti prezentirati plakati koji prekoračuju granicu oglasnog medija te inventivnim likovnim, kolorističkim i kompozicijskim rješenjima stvaraju autentičan autorov potpis koji je odavno postao prepoznatljiv i priznat i izvan granica Lijepe naše.


Njegove "ulične slike" djela su koja prikazuju umjetnikov samosvojan pristup koji se temelji na širenju percepcije i redefiniranju medija plakata uvođenjem nestandardnih monumentalnih formata i elemenata slikarskog, grafičkog i crtačkog izraza. Plakatni opus umjetnika Borisa Bućana zaseban je fenomen koji počiva na iznimnoj idejnoj kreativnosti koja kod promatrača pobuđuje višeslojni svijet slobodnih asocijacija i tumačenja. Izložba obuhvaća izbor plakata velikih formata nastalih početkom 1980-ih godina koji pripadaju antologijskoj seriji rađenoj za HNK Split.


Njegovi radovi nalaze se u najvažnijim muzejima i galerijama diljem svijeta, kao što su: MoMA, Cooper-Hewitt Museum u New Yorku, Staatliches Museum für Angewandte Kunst u Münchenu, Deutsches Plakat Museum u Essenu, The Victoria and Albert Museum u Londonu i drugi. N.Vek.
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike