Dome slatki dome
CVJETNE GREDICE I POVRTNJAK

Obilnije, ali rjeđe zalijevanje ujutro ili kasnije navečer
Objavljeno 16. srpnja, 2020.

Koliko je često potrebno zalijevati ljeti? I je li bolje zalijevati odozogo ili odozdo? U cvjetnim gredicama obično je dovoljno jedno, dva zalijevanja tjedno: bolje je zalijevati rijetko, ali s puno vode nego često s manje vode. Zalijevajte kasno navečer ili rano ujutro.

Mokro lišće lako može postati bolesno lišće. Na suncu mokro lišće razvije male opekline. Zalijevanje prema potrebama znači da voda mora doprijeti do korijenja. Premala količina vode često vlaži samo gornje centimetre tla – ili ih čak uopće ne dosegne, npr. kad postoji sloj malča na tlu i premalo je navodnjavanja.

Zalijevanje sredinom dana potpuno je beskorisno jer će većina vode ispariti prije no što se upije u tlo. Najbolje je vrt zalijevati u predvečerje. Tako će biljke imati dovoljno vremena da se osuše, a preko noći će korijenje upiti preostalu vlagu. Ako ipak više volite zalijevati ujutro, to trebate činiti vrlo rano, prije izlaska sunca. Ključno je osigurati vlažnost u svim slojevima tla.

Ljeti se preporučuje obilnije, ali rjeđe zalijevanje. Količina potrebne vode ovisi o vrsti kulture i o fazama razvoja. Najviše vode biljkama je potrebno u početku vegetacije, kad klijaju te nakon presađivanja. Važno je da dovoljno vlage dopire do dubine od tridesetak-četrdesetak centimetara, na kojoj obično povrtne kulture razvijaju sustav korijena, što se postiže obilnijim zalijevanjem. Tako biljke vlagu mogu polako crpiti i bolje iskoristiti.

Nepravilnim zalijevanjem šokirate povrće. Hladnom vodom možemo zalijevati ujutro, a navečer odstajalom. Što se tiče povrtnjaka, između redova rajčice i paprike dobro je napraviti kanaliće (najbolje pri zagrtanju) i vodu uliti u njih - dobro ih natopiti. Biljke je dobro na vrijeme zagrnuti i malčirati (posebno krastavce i tikvice) jer to zadržava vlagu i prozračuje zemlju. Kod plodovitog povrća kao što je rajčica i paprika pričekajte da padnu prvi cvjetovi i zametne se plod te nakon toga malčirajte gredice. Ostavite dio korova uz bilje, njihov korijen čuva vlagu, a on pravi sjenu. Paprike posebno vole biti malo zakorovljene. Tikvice i krastavci imaju plitak korijen pa ih treba češće zalijevati ili malčirati u debelom sloju. Važno je i redovito kultivirati površine u vrtu. Češćim okopavanjem maknut ćete pokoricu zemlje pa će ona lakše prihvaćati vlagu iz zraka. Okopavajte kasno poslijepodne, gotovo u večernjim satima, kako bi zemlja mogla primiti rosu preko noći. Nemojte okopavati ujutro jer će tijekom dana zemlja izgubiti vlagu. Okopavanje ili prozračivanje vilama trebalo bi obaviti i tri dana nakon što je pala dobra kiša, kada možete zagrnuti zemljom povrće, a to posebno vrijedi za rajčicu, papriku, mahune, grašak, bundeve, krumpir, patlidžan, mrkvu. Okopavanjem sprječavate i rast korova, koji se zajedno s povrćem bori za vodu i hranjiva u tlu. J.Kn.
Biljke je dobro na vrijeme zagrnuti i malčirati (posebno krastavce i tikvice) jer to zadržava vlagu i prozračuje zemlju
Ostavite dio korova uz bilje, njihov korijen čuva vlagu, a krošnjica pravi sjenu
Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike