Crna kronika
DVIJE GODINE NAKON TRAGEDIJE

Direktor i poslovođa tvrtke optuženi za pogibiju tri radnika
Objavljeno 15. srpnja, 2020.
Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku dvojicu optuženih tereti za počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Više od dvije godine nakon tragedije u Čepinu u kojoj su u crpnoj stanici smrtno stradala tri radnika podignuta je optužnica protiv direktora čepinske tvrtke "Urednost" Željka Barišića, poslovođe Ivana Mrše (62) i same tvrtke. Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku tereti ih za počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Otrovni plinovi
Direktora tvrtke optužnicom se tereti da 19. lipnja 2018. u Čepinu, kao direktor trećeokrivljenog trgovačkog društva sa sjedištem u Čepinu, suprotno odredbama Zakona o zaštiti na radu, nije osigurao osobnu zaštitnu opremu radnicima za silazak u okno i čišćenje rešetke crpne stanice. Ivana Mršu tereti se da je, kao poslovođa u istoj tvrtki, znajući da radnici nemaju potrebnu zaštitnu opremu za silazak u okno crpne stanice, naložio trojici radnika da odu na teren i očiste začepljenu rešetku crpne stanice.

Po dolasku do crpne stanice jedan od radnika "Urednosti" Mario Horvat (43) sišao je u okno te zbog nakupljanja otrovnih plinova i nedostatka kisika izgubio svijest i pao na tlo okna, nakon čega su se dvojica radnika, Danijel Franjić (42) i Luka Karin (34) iz osječkog "Vodovoda", koji su tamo bili, da bi pomogli onesviještenom radniku, spustili u okno i također izgubili svijest te pali na tlo.

Potom je jedan od radnika "Urednosti", Ivan Mazur (54), zajedno s pristiglim djelatnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čepin i djelatnicima Hitne medicinske pomoći sišao u okno crpne stanice kako bi pomogli i iznijeli onesviještene radnike.

Zbog opisanih propusta i nehajnog postupanja direktora i poslovođe, smatra odvjetništvo, Mario Horvat i Danijel Franjić preminuli su na mjestu događaja, a treći je radnik Luka Karin preminuo kasnije istog dana u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Ivan Mazur, koji je pomagao izvlačiti stradale iz šahta, pri tome je zadobio osobito teške ozljede.

Htjeli pomoći
Tvrtku "Urednost" optužnicom se tereti za počinjenje navedenog kaznenog djela zbog povrede dužnosti Željka Barišića da postupa po propisima i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama.

Podsjetimo, mještani koji su svjedočili ovoj nezapamćenoj tragediji i spašavanju radnike rekli su nam tada kako su djelatnici "Vodovoda" Osijek pozvani na intervenciju jer je u Ulici Papuk došlo do začepljenja kanalizacijskog cjevovoda, pa su se otpadne vode vraćale u nekoliko kuća. Oni su dio cjevovoda uspjeli očistiti, no do ponovnog začepljenja došlo je u blizini prepumpne stanice. Tada su na intervenciju došli i djelatnici čepinske "Urednosti". Jedan je od djelatnika s maskom na licu ušao u kanalizacijski otvor i za nekoliko je sekundi, od plinova u njemu, izgubio svijest. Vidjevši to, kolega mu je pokušao pomoći i izvući ga iz šahta, no i on je upao u njega. Nedugo potom u istom su otvoru bez svijesti završila još dva radnika koja su pokušala izvući drugu dvojicu. Prvi su do šahta došli vatrogasci DVD-a Čepin, koji su iz njega izvukli dvije osobe, a potom su pristigli i profesionalni vatrogasci JPVP-a Osijek, koji su s dubine od šest metara izvukli još dvojicu.

"Ovi događaji rezultat su instinkta za pružanje pomoći kolegi iz tvrtke ‘Urednost‘. Takav instinkt postoji u svakom dobrom čovjeku i pritom ne razmišlja hoće li ugroziti svoj život, a naši djelatnici učinili su upravo to", rekao je tada Ivan Jukić, direktor Vodovoda Osijek.

Radnici su, pojasnio je, otišli u Čepin na temelju narudžbenice tvrtke "Urednost" zbog začepljenog dijela kanala te dodao kako je uobičajeno da ekipe "Vodovoda" ne ulaze u crpne stanice, osim onih koji imaju svu potrebnu opremu, poput maski te mjernih uređaja.

Sandra Lacić
PREDVIĐENA KAZNA ZATVORA DO OSAM GODINA
Prema Kaznenom zakonu, za teška kaznena djela protiv opće sigurnosti predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina ako je kaznenim djelom prouzročena teška ozljeda osobe ili imovinska šteta velikih razmjera. No ako je prouzročena smrt jedne ili više osoba, kazna zatvora kreće se od jedne do osam godina. Iako se ova tragedija zbila još sredinom 2018. godine, istraga ovog slučaja službeno je pokrenuta u travnju prošle godine. Istražiteljima je trebalo više od godinu dana da utvrde činjenice i podignu optužnicu.
Možda ste propustili...

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

PROMETNA NESREĆA U JUGOVU POLJU

Unesrećenog iz vozila spašavali vatrogasci

Najčitanije iz rubrike