Mozaik
LAWRENCE LEUSCHNER IZ HOFHEIMA

Mladi poduzetnik odlučio pokloniti 45 milijuna eura
Objavljeno 15. srpnja, 2020.
Osnovao je novu tvrtku Blue Impact za poticanje start-upova iz cijelog svijeta koji rade na principu održivih izvora energije

Lawrence Leuschner (38) iz Hofheima osnivač je start-upa Tier, koji stoji iza zeleno-bijelih e-skutera koje mogu iznajmiti ljudi diljem Europe. Skuteri funkcioniraju s pomoću održivog izvora energije jer ih pokreću punjive baterije. Poduzeće je danas vrijedno oko 300 milijuna eura, a on se odlučio odreći svojih 15 % udjela, što je trenutačno čak 45 milijuna eura!

- Imam sve što mi treba. Prekrasnu vezu, zdravo tijelo i duh, divne prijatelje i obitelj, lijep dom i imao sam prilike posjetiti mnoga mjesta na svijetu. Sloboda je najvažniji luksuz u mojem vrijednosnom sustavu i ustanovio sam da mi novac ne pomaže da ju postignem. Zato ću pokloniti svoj udio u tvrtki Tier - rekao je Leuschner za Bild, koji je objavio priču o njemu. U Engleskoj je otvorio tvrtku Blue Impact i na nju prebacio svoj udio iz Tiera te potpisao ugovor da mu se ne može vratiti uloženi novac. Blue Impact se bavi poticajima za start-upove iz cijelog svijeta koji rade na principu održivih izvora energije.

- Najljepši dio života proveo sam surfajući po svijetu, kad sam živio u kombiju s manje od 1000 eura mjesečno. Blizina prirode, spontanost i bezbrižnost koje sam doživio donijeli su mi nemjerljivo zadovoljstvo, tako da sam u posljednje vrijeme imao osjećaj da mi nešto nedostaje. Osobno mi je uvijek bilo nelagodno to što se današnje društvo s potrošnim izvorima energije ponaša prerastrošno. Naš odnos prema prirodi zasniva se na uzimanju i davanju. Danas, kada proživljavamo katastrofalne posljedice poremećene prirodne ravnoteže, vrijeme je nešto vratiti prirodi. U tome svatko od nas može dati svoj obol - kaže Leuschner, koji je 2004. s prijateljem Marcusom Börnerom pokrenuo online trgovinu Rebuy, u kojoj je 12 godina bio direktor i zaradio stotine milijuna eura. Na putovanju u Kaliforniji otkrio je e-skutere i osmislio Tier.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike