Novosti
BOJKOTIRALI SASTANAK

Milić: Razlozi oporbe su neozbiljni, premijer poziv neće ponoviti
Objavljeno 14. srpnja, 2020.
Glasnogovornik Vlade: Voljeli bismo da oporba u sljedeće četiri godine bude puno konstruktivnija, a što manje destruktivna

Premijer Andrej Plenković najavio je pojedinačne sastanke s predstavnicima parlamentarnih stranaka kako bi se postigao konsenzus oko ključnih pitanja za državu. Sastanak je bio planiran za utorak, no oporbene su stranke, neke nakon kraćeg premišljanja, odbile doći.

Manje destrukcije
Glasnogovornik Vlade Marko Milić poručio je da su razlozi oporbe neozbiljni te da premijer poziv neće ponoviti. "Pozvali smo na sastanak čelnike vodećih stranaka unutar koalicija koje su ušle u Sabor, iz poštovanja prema njima i svim hrvatskim biračima. Tema nije bilo nikakvo podebljanje parlamentarne većine, nego isključivo razgovor o njihovu viđenju izazova koji su pred Hrvatskom", rekao je Milić. Upitan zašto oporbu nije pozvao sam Plenković, nego zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade telefonski, Milić je odgovorio da i kada organiziraju sastanke sa stranim državnicima, komuniciraju s njihovim kabinetima.

"Gotovo uvijek se dogovori sastanak. Nikada se ne stvaraju ovakvi problemi bez ikakvih argumenata. Ali dobro je da hrvatski birači vide razinu odgovornosti oporbe s obzirom na ozbiljne trenutke u kojima se Hrvatska nalazi", ocijenio je Milić. Ponovio je da su čelnike stranaka zvali pojedinačno, a ne skupno, iz poštovanja, ustvrdivši da im ne treba konsenzus cijele oporbe za izglasavanje nekih zakona i prijedloga. "Htjeli smo se sastati s njima i razgovarati o izazovima koji su pred Hrvatskom. Ništa više", ustvrdio je.

"Neki su već izišli javno s nekim razlozima koji su, po meni, potpuno neozbiljni. Čini se da je oporba i dalje nesvjesna da se Hrvatska nalazi u možda najosjetljivijim, najizazovnijim trenutcima još od Domovinskog rata i voljeli bismo da oporba u sljedeće četiri godine bude puno konstruktivnija, a što manje destruktivna", poručio je Milić.

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro rekao je da se nije odazvao na premijerov poziv jer ga je ocijeno "neformalnim sastankom bez odgovarajuće forme komunikacije", ali da razgovarati "svakako treba". Dodao je kako "nije vrijeme za ležerno ćaskanje uz kavu", primjerice o uvođenju eura, i da to "nije pravi način". "Kada nas budu ozbiljno pozvali na razgovor, mi ćemo tome ozbiljno pristupiti", izjavio je Škoro, dodajući da će DP biti konstruktivna oporba. "Zauzimamo se za politike koje proizlaze iz želje za većim suverenitetom i boljim životom građana", kazao je Škoro.

Most se predomislio
Čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević rekao je da nisu prihvatili poziv na sastanak "jedan na jedan" jer ih takav način podsjeća na političku trgovinu i nisu htjeli da se to doživljava kao trgovanje ispod stola. "Doista ne vidim ni jedan razlog što to premijer nama ili meni ima reći, niti što ja mogu odgovoriti, a da druge kolege iz oporbe ne bi smjele čuti", rekao je Tomašević. Oni su spremni na dijalog s premijerom vezano uz rješavanje socioekonomske krize i predlaže da se već idući tjedan, nakon što se konstituira Sabor i izabere Vlada, u Saboru održi taj sastanak.

I Most je objavio da se neće odazvati sastanku, ocijenivši da samo zajednički sastanak Vlade i oporbe ima smisla. "Iako je prvotno Most bio spreman zaboraviti na sve političke razlike, kada je vitalni interes Hrvatske u pitanju, te se odazvati sastanku u Vladi, očito je da nema želje za zajedničkim i konstruktivnim sastankom s cijelom oporbom", objavljeno je na Facebook stranici Mosta, stranke koja je inicijalno bila jedna od rijetkih koje su na sastanak - pristale. Koalicija centra Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i Fokusa zbog sličnih razloga nisu se također odazvali pozivu.

Igor Bošnjak/Hina
SDP: NIJE BILO TRANSPARENTNO
Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas izjavio je da se v.d. predsjednika SDP-a Zlatko Komadina nije odazvao pozivu na sastanak jer nisu dobili službeni poziv. “SDP je informaciju o sastanku s Plenkovićem dobio od medija. Dobili smo usmeni telefonski poziv iz kabineta premijera, a mislimo da poziv na bilateralni sastanak u četiri oka nije transparentan, nije dobar i na taj se poziv nismo odazvali“, rekao je Vukas. Dodao je da su oni oporbena stranka i mišljenja su da sastanak u četiri oka ne bi bio dobra poruka. “Odazvali bismo se da je u pitanju bio sastanak premijera s cjelokupnom oporbom ili dijelom oporbe nama ideološki prihvatljivih stranaka”, dodao je.
INTERES HRVATSKE
Glasnogovornik Vlade naveo je da Plenković ima 76 potpisa i ne vidi to razlogom da se oporba ne odazove na sastanak koji je bio posvećen isključivo temama budućnosti RH. “Željeli smo političkim dijalogom napraviti nešto što bi bilo u interesu cijele Hrvatske”, zaključio je Milić.
SDP bi došao na sastanak premijera s cjelokupnom oporbom ili njima ideološki prihvatljivim strankama
Možda ste propustili...