Novosti
GRAĐANI EU-A

Više novca za oporavak
Objavljeno 15. srpnja, 2020.
Većina građana smatra da EU treba raspolagati izdašnijim sredstvima za prevladavanje posljedica koronakrize. I hrvatski se građani slažu s time te kažu kako novac prioritetno treba usmjeriti na zapošljavanje i socijalna pitanja. Pokazalo je to istraživanje koje je na zahtjev Europskog parlamenta provedeno u drugoj polovini lipnja. Prema njemu, gotovo sedam od deset ispitanika (68 %) želi da EU preuzme veću ulogu u borbi protiv krize. Njih 56 % smatra da bi EU za to trebao raspolagati većim financijskim sredstvima koja bi se ponajprije trebala usmjeravati na saniranje posljedica pandemije u sektoru zdravstva i u gospodarstvu. Iako više od polovine ispitanih (53 %) i dalje izražava nezadovoljstvo zbog nedovoljne solidarnosti država članica tijekom pandemije, broj onih koji smatraju da države pokazuju solidarnost povećao se za pet postotnih bodova u odnosu prema travnju.

“Rezultati ovog istraživanja jasno pokazuju kako građani EU-a očekuju da Unija pokaže više solidarnosti i da poduzima više mjera za pomoć oporavku. Građani također prepoznaju potrebu za povećanjem proračuna EU-a kako bi se ublažile dosad nezabilježene posljedice pandemije na naše gospodarstvo i društvo. U kontekstu trenutačnih pregovora o proračunu Parlament se pridružuje zahtjevima građana da Unija postane učinkovitija i ambicioznija”, rekao je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.

Iako je nešto više od polovine ispitanika diljem Unije (53 %) izrazilo nezadovoljstvo zbog razine solidarnosti koju su članice pokazale tijekom pandemije, u prosjeku 39 % ispitanika smatra je zadovoljavajućom. U Hrvatskoj razinu solidarnosti među članicama zadovoljavajućom smatra 40 % ispitanika. Čak 56 % Europljana smatra da bi Unija trebala raspolagati većim sredstvima kako bi prevladala posljedice pandemije. U Hrvatskoj veći EU proračun podržava 65 % ispitanika, a kao prioritetna područja na koja bi se novac trebao usmjeriti navode zapošljavanje i socijalna pitanja (58 %), ekonomski oporavak i nove prilike za poduzeća (57 %), te javno zdravstvo (48 %). D.Pav.