Osijek
GRAĐEVINSKI INVESTITORI NA MUKAMA

Platili bi komunalni doprinos, ali Grad kasni s rješenjima
Objavljeno 15. srpnja, 2020.
U ladicama u Gradu stoji najmanje 50 predmeta, a građevinci zbog toga ne mogu dobiti uporabnu dozvolu

Na 29. sjednici Gradskog vijeća, održanoj prošlog tjedna, zakotrljalo se pitanje o tome kako Grad Osijek (ne) naplaćuje komunalni doprinos. Naime, vijećnik HDZ-a Vinko Kuduz izišao je pred javnost s podatkom da Grad Osijek u ladicama, tvrdi, ima nerealiziranu naplatu komunalnih doprinosa od sada već, prema njegovim procjenama, dva milijuna eura.

Zanimljivo je da iz Grada nitko nije demantirao tu prozivku, nego su situaciju pokušali opravdati manjkom referenata i visokom stopom bolovanja. No ta činjenica zapravo najviše problema stvara građevinskim investitorima, koji bez plaćenog komunalnog doprinosa ne mogu proći tehnički pregled, a slijedom toga ne mogu dobiti ni uporabnu dozvolu.

- Ovdje imamo nevjerojatno apsurdnu situaciju. S jedne strane su investitori, koji žele platiti sve što su dužni prema Gradu, a s druge Grad, koji ne naplaćuje ono što bi mogao i morao. Za izdavanje rješenja o visini komunalnog doprinosa zadužena su dva gradska odjela (Upravni odjel za urbanizam i Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu), a prema informacijama koje imam desetci zgrada u nastajanju, ili onih već dovršenih, još nemaju rješenje o visini komunalnog doprinosa. Matematika za izračun visine komunalnog doprinosa nije osobito teška - xy kubika puta cifra koja je unaprijed određena za pojedinu zonu gradnje, i to je to. Investitor u projektu mora prikazati koliko ima kubika u zgradi, a arhitekt izračuna kubikažu. Prosjek komunalnog doprinosa za jednu urbanu vilu je približno 10 tisuća eura, a za veće se zgrade, zbog veće kubikaže, plaćaju i veći doprinosi. Prošle godine izdano je približno 200 dozvola za gradnju urbanih vila, a prema informacijama još uvijek nisu počela stizati rješenja za uplatu komunalnih doprinosa. Ako ćemo se igrati matematike iz trećeg osnovne, 200 dozvola puta prosječnih 10 tisuća eura čine dva milijuna eura koji mirno stoje nerealizirani u ladicama ureda Grada Osijeka. Osim što bi ta rješenja gradskom proračunu donijela nekoliko milijuna eura, ponavljam, investitori ili privatne osobe ne mogu proći tehnički pregled bez plaćenog komunalnog doprinosa, a samim time ne mogu dobiti uporabnu dozvolu i ne mogu proći etažiranje, dakle ne mogu se useliti ili prodati stanove, odnosno zgrade, te se zaustavlja cijeli poduzetnički ciklus. Nažalost, to Osijek čini izrazito neatraktivnim za bilo kakvo ulaganje - upozorava Kuduz.

Na ove je prozivke reagirala Mirela Filipović, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, koja tvrdi kako računica nije baš tako jednostavna, odnosno da je problem ubrzavanja procesa naplate komunalnih doprinosa ipak nešto složeniji, ali i naglasila kako će se potruditi da rade brže.

- Od ožujka ove godine, kada smo imali rad od kuće zbog koronavirusa, do sada smo primili više od 50 zahtjeva o izdavanju rješenja o komunalnom doprinosu. To nisu rješenja koja se mogu raditi copy paste s obzirom na to da se svaki projekt mora uzeti i utvrditi je li obujam kako je projektant napisao jednak stvarnom stanju. Nije točno da se rješenja uopće ne izdaju. Rješenja se izdaju, a mi ćemo pojačati postupanja. Trenutačno na tim predmetima rade tri kolegice i svi su u postupku rješavanja - tvrdi Filipović.

Recimo kako se glede dinamike postupak čini jednostavnim jer građevinsku dozvolu investitoru izdaje Upravni odjel za urbanizam, koji onda to šalje Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo, gdje se potom izračunava komunalni doprinos.
Nefreteta Z. Eberhard
Već dvije sjednice bez prijenosa
Zanimljivo je i da Grad već drugu sjednicu zaredom nije javno prenosio, a potom nije objavio ni snimku. Jedina mogućnost koju Grad nudi je skidanje audiozapisa. Budući da su sjednice zbog koronavirusa protekla tri puta održane u nadbiskupijskom Vikarijatu, kao jedan od razloga neprenošenja sjednica navodi se i problem prenošenja opreme, a jedan od razloga je navodno i skupoća osiguravanja ovakvog prijenosa.
razlozi
MANJAK REFERENATA, BOLOVANJA, EPIDEMIJA...?
Najčitanije iz rubrike