Osijek
ZAHVALJUJUĆI POMOĆI NADBISKUPIJE, DRŽAVE I OPĆINE

Najesen počinje obnova biljske crkve
Objavljeno 15. srpnja, 2020.
Župljani iz Bilja jedva čekaju obnovu crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije - jedini sakralni objekt koji nije obnovljen na području Baranje od Domovinskog rata.

Kako doznajemo, crkvenoj je zajednici to omogućila Nadbiskupija Đakovačko-osječka, država i Općina Bilje. Prema riječima župnika Dejana Henčića, projektna je dokumentacija napravljena. Crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije je spomenik kulturne baštine, a početak radova očekuje se s jeseni. Kako doznajemo, nešto je manje novca osigurano nego što je bilo predviđeno za planirane radove, pa će se raditi onoliko koliko se novca bude imalo na raspolaganju.

Dug je put bio od inicijative preko istražnih radova restauratorske struke, geodetskih premjera, geomehaničkih ispitivanja tla, statike, konstrukcije krovišta i zidova, kao i temelja, a kao najproblematičniji dio istaknut je crkveni toranj zbog svoje statičke stabilnosti, pa do osiguravanja financijskih sredstava. No svi skupa u Bilju znaju da će i ostalo prebroditi i konačno dočekati dan kada će njihova crkva zasjati u novom sjaju. D. Pejić
Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike