Kultura
IZRAVNO NA HRT-U

Glazbene večeri u Sv. Donatu
Objavljeno 15. srpnja, 2020.
Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Ivana Repušića otvara Glazbene večeri u sv. Donatu 16. srpnja svečanim koncertom na Forumu ispred crkve sv. Donata. Događanje se izravno prenosi na HTV 3 i HR3.


Orkestar koji već puno desetljeće otvara tu najstariju zadarsku glazbenu manifestaciju stiže potpomognut zadarskim snagama - maestrom Repušićem, trenutačno najuglednijim hrvatskim dirigentom koji je svoje prve glazbene korake ostvario upravo na Glazbenim večerima u Sv. Donatu, zatim dvjema zadarskim sopranisticama međunarodnih karijera - Nelom Šarić i Martom Hut, te počasnim koncertnim majstorom Zadarskoga komornog orkestra i Londonskoga simfonijskog orkestra - brilijantnim Romanom Simovićem.


Osnovno obilježje programa je posvećenost Zadru – kako kroz brojne glazbenike vezane za Zadar, tako i kroz programe gdje su uvrštena djela zadarskih autora. Tako će, primjerice, Splitski virtuozi 22. srpnja izvesti koncert za violončelo Pavla Dešpalja, ali i uvertiru Laka konjica Franza von Suppèa, skladatelja koji na najljepši mogući način spaja Split i Zadar. Rođen u Splitu, Suppè kao petomjesečno dijete dolazi u Zadar, odakle kao sedamnaestogodišnjak odlazi u Beč i postiže svjetsku slavu. Ženski zbor HRT-a s maestrom Tomislavom Fačinijem 25. srpnja na programu će imati djelo Igora Kuljerića More koje priziva njegovu voljenu Silbu, a Kalamos kvintet gostovat će 30. srpnja s djelima Blagoja Berse, skladatelja koji je značajan dio života proveo u Zadru.


Ovogodišnje Večeri naglašavaju snažnu vezu sa Zadarskim komornim orkestrom, koji je Pavle Dešpalj osnovao upravo za potrebe održavanja Večeri i predstavio 1961. na prvom koncertu Glazbenih večeri u sv. Donatu. Orkestar će izvesti dva koncerta: 19. srpnja predstavit će zanimljiv dijalog baroknog majstora Vivaldija i tango majstora Piazzolle i njihova viđenja četiriju godišnjih doba, a posebno će dirljiv biti koncert na zatvaranju festivala, 14. kolovoza naslovljen Za Pavla posvećen osnivaču.


Nakon dugo vremena, Večeri se vraćaju u crkvu sv. Mihovila gdje 28. srpnja nastupa ansambl Sorgo čiji su članovi dvoje Zadrana - orguljaš Mihovil Buturić i violinistica Ana Ivanov. Koncertmajstor Zadarskog komornog orkestra Marco Graziani i pijanistica Mia Miljković Đuzel 8. kolovoza izvest će tri Beethovenove sonate za violinu i klavir, a svojim prvim zadarskim cjelovečernjim recitalom 10. kolovoza predstavit će se Andrey Gugnin, ruski pijanist koji je osvojio je publiku diljem svijeta, a zadarska ga publika pamti po sjajnom nastupu na otvaranju Večeri 2008. Ukupno će biti izvedeno devet koncerata od 16. srpnja do 14. kolovoza.


Ove je godine predstavljen novi vizualni identitet Večeri, za čiju je izradu bio angažiran stručni tim sa zadarskim arhitektom Feđom Vukićem na čelu, voditeljem studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Osnova novoga znaka je stilizirani tlocrt rotonde sv. Donata na plavoj podlozi, a glazbeni je motiv prepoznatljiv isječak iz skladbe "Moba" Šime Dešpalja, koja se može čuti na YouTube kanalu Koncertnog ureda Zadar. U povodu velike obljetnice festivala snimio ju je Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Repušića.
Šezdeseta obljetnica obilježit će se i retrospektivom fotografija iz bogate festivalske povijesti, što je ostvareno u suradnji s Narodnim muzejem Zadar. Izbor fotografija će se postaviti u koncertne prostore, a na crkvi sv. Donata, Katedrali sv. Stošije, Narodnom trgu i Providurovoj palači izvjesit će se četiri zastave s portretima Pavla i Valtera Dešpalja iz 1961., kao i Vladimira Ruždjaka iz 1964. - u objektivu fotografa Ante Brkana - te Ive Pogorelića, kojeg je 1976. na Večerima snimio Abdulah Seferović. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPROŠTAJ OD SAŠE ANOČIĆA

Sanjar u doba grube realnosti

2

PROMOCIJA KNJIGE ‘’DJECA NA DALJINU’’

Matanović: Ovo je knjiga o teškim sudbinama o kojima se premalo govori

3

IZLOŽBA U POVODU 30 GODINA STROSSMAYEROVA SPOMEN-MUZEJA U ĐAKOVU

Muzej koji ugošćuje biskupa, slikare, književnike i glumce