Regija
RASTE INTERES DJECE ZA OSNOVNU GLAZBENU ŠKOLU

U novoj školskoj godini 85 učenika, tri više nego lani
Objavljeno 15. srpnja, 2020.
DONJI MIHOLJAC

Glazbena škola pri Osnovnoj školi August Harambašić Donji Miholjac iz godine u godinu bilježi povećanje broja učenika.

Školske 2019./2020. godine u školi je bilo 82, najesen će krenuti 85 djece. Nije to senzacionalno velik skok, ali troje učenika više nego lani ipak veseli. Kada se usporedi s prijašnjim godinama, kada se upisivalo između 60 i 70 učenika, broj od 85 djece itekako je značajan. Iako je broj narastao, to ne znači da mjesta više nema.

– Prošle smo godine bili ugodno iznenađeni jer smo imali 82 učenika, najviše dosad, no ove jeseni bit će ih još više, 85. Jako smo zadovoljni tim brojem. Ne radi se o velikom plusu, ali možemo govoriti o postupnom porastu broja djece, odnosno zaustavljenom dugogodišnjem padu učenika u Glazbenoj školi. Inače, naša škola ima kapaciteta da primi još veći broj učenika jer smo prošle godine kompletno uredili učionice i kabinete, čime smo stvorili uvjete za više djece u školi – ističe voditelj glazbene škole Darko Nikolić.

Podsjetio je da miholjačku Glazbenu školu pohađaju učenici s područja grada Donjeg Miholjca i susjednih općina Marijanci, Magadenovac, Podravska Moslavina i Viljevo. Nastava je organizirana unutar četiri odjela – odjel za klavir, odjel za gitaru, odjel za harmoniku i odjel za tamburu, a uz nastavu instrumenata tijekom cijelog glazbenog obrazovanje pohađaju i solfeggio. Škola nudi i sviranje u malom i velikom tamburaškom orkestru, a djeluje i zbor.

– Prevladava interes za klavir i gitaru. No zapravo sve ovisi od generacije do generacije, ali i o kvotama, odnosno satnici koju nam odobrava Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Tako onda u jednoj godini upišemo više učenika u odjel klavira, a u drugoj više u odjel gitare. Ove godine, primjerice, upisali smo malo više učenika u odjel tambure i odjel harmonike. No bitno je da svake godine postoji interes djece za sva četiri instrumenta – objašnjava Darko Nikolić.

Svake godine škola bilježi i nagrade na državnim natjecanjima, a njezin uspjeh najbolje pokazuju uspjesi njezinih bivših učenika: nastavak srednjoškolskog glazbenog obrazovanja te upis na akademije i fakultete. Bivši učenici miholjačke Glazbene škole, kaže Nikolić, upisuju Srednju glazbenu školu u Osijeku, Virovitici, Požegi i Zagrebu.

– Svake godine imamo svoje predstavnike na državnim natjecanjima i ostvarujemo odlične rezultate. Možemo se pohvaliti da smo odgojili vlastiti kadar, učitelje koji danas rade u školi – kaže Darko Nikolić.

Škola je aktivna i u glazbenom životu grada. Osim priređivanjem koncerata učenika i učitelja, škola sudjeluje svojim programom i na svečanostima u povodu raznih proslava u gradu. Ove godine je uz Grad Donji Miholjc, koji je nositelj, zajedno s još nekoliko institucija, Glazbena škola suoorganizator Prandau festivala orguljaške i komorne glazbe, koji se prvi put organizira u Donjem Miholjcu. Škola dobro surađuje s Gradom, koji svake godine sufinancira nabavu određenih instrumenata. Snježana Fridl
Brzo se prilagodili internetskoj nastavi
I Glazbena škola pri OŠ Augusta Harambašića provela je online nastavu koristeći informacijsko-komunikacijske tehnologije. Voditelj Darko Nikolić kaže da nije bilo problema s nastavom na daljinu. “Zadovoljan sam školskom godinom u kojoj je nastava bila na daljinu, a koristili smo dostupne komunikacijske kanale. I učenici i roditelji i učitelji vrlo su se brzo prilagodili izvanrednim okolnostima. Mogu reći da je sve prošlo odlično. No internet ne može zamijeniti direktan kontakt i individualnu nastavu instrumenata”, zaključuje Nikolić.
Kada se usporedi s prijašnjim godinama, kada se upisivalo 60 - 70 učenika, brojka od njih 85 itekako veseli
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike