Regija
ŽUPANJSKO GRADSKO VIJEĆE

Gradnja bazena bila je u središtu aktualca
Objavljeno 15. srpnja, 2020.
Sutra očekujemo troškovnik, u idućih 15-ak dana raspisujemo natječaj i gradnja bi trebala početi u rujnu, kazao je Miličević
ŽUPANJA

Predstojeća gradnja gradskih bazena dominirala je aktualnim satom jučerašnje sjednice Gradskog vijeća.

Vijećnika SDP-a Josipa Gregorovića zanimalo je je li točno da je direktor tvrtke Bazeni Županja, koju je osnovao Grad u svrhu realizacije projekta gradnje i budućeg upravljanja gradskim bazenima, podnio ostavku i koliki je troškovnik gradnje, uz napomenu kako Županjom kruži priča da je on mnogo viši od predviđenih 18 milijuna kuna.

Konkretni pokazatelji
Gradonačelnik Davor Miličević potvrdio je da je spomenuti direktor prije dva mjeseca zbog samo njemu znanih razloga dao ostavku, ustvrdivši da je to njegovo pravo.

- Sutra (srijeda, nap. a.) očekujemo troškovnik bazena. On je u skladu s parametrima i iznosom s kojim smo već izišli na Gradsko vijeće, a to znači 18,5 milijuna kuna s PDV-om. U sljedećih 15-ak dana planiramo raspisati natječaj za izbor izvođača i gradnja bazena trebala bi početi u rujnu - kazao je Miličević i dodao da će o svim aktivnostima Vijeće biti upoznato.

Nezavisni vijećnik Mladen Huber izazio je čuđenje što je Grad još uvijek zainteresiran za gradnju bazena kada se, kako je ustvrdio, već sada zna da će oni samo stvarati gubitke, a pitanje je, s obzirom na situaciju s koronavirusom, hoće li se i kada u njima itko i okupati. Upozorio je i na nedostatak financijskog plana gradnje bazena, s konkretnim financijskim pokazateljima, kao i minimalno petogodišnjeg plana prihoda i rashoda koje će ostvariti gradska tvrtka Bazeni Županja i kako će plaćati anuitete od oko dva milijuna kuna godišnje za gradnju bazena.

Komunalni standard
- I dalje sam stava da bazene treba sagraditi. Bazeni Županji trebaju, to je pitanje komunalnog standarda, i bit će dio turističke ponude našega grada. Došli smo do nama prihvatljiva iznosa, gradnju bismo povjerili gradskoj tvrtki, gdje bismo "uhvatili" pretporez od približno 4.000.000 kuna, a to nam je dvogodišnji kreditni anuitet. Bili smo u Ministarstvu financija i sve smo detaljno provjerili. Itekako sam svjestan činjenice da su rijetki bazeni koji posluju pozitivno i da će se Županja, kao i Vinkovci, Đakovo i drugi gradovi, uključiti u njihovo sufinanciranje - kazao je gradonačelnik. Gradsko vijeće je, podsjećamo, lani donijelo odluku o davanju jamstva tvrtki Bazeni Županja kao instrument osiguranja za kredit u iznosu od 18,5 milijuna kuna kod HPB-a na rok otplate od 11 godina, uz fiksnu godišnju kamatu od 1,45 posto, za financiranje gradnje bazena. Miličević je ustvrdio da Županja nije kreditno prezadužena, da se sve radi po zakonu, u skladu je s mogućnostima Grada i da se o svemu vodi računa. Napominje kako zbog gradnje bazena proračun neće biti ugrožen niti će itko od korisnika biti zakinut na bilo koji način.

Što se tiče prozivanja od pojedinih građana da su Županji potrebna radna mjesta, a ne bazeni, poručuje da je funkcija Grada gradnja infrastrukture i stvaranje preduvjeta za razvoj gospodarstva i otvaranje radnih mjesta.

Marija Lešić Omerović
troškovnik
BAZENI STOJE

18,5 MILIJUNA

KUNA S PDV-om
PARCELE U PODUZETNIČKOJ ZONI
Josip Gregorović upitao je može li Grad prisiliti poslovne subjekte koji su već odavno kupili parcele u poduzetničkoj zoni Sječine da ih stave u funkciju. “Dajte konkretan prijedlog što da učinimo, da raskinemo ugovor s investitorima koji su zbog objektivnih razloga i krize odustali od ulaganja, da ih tužimo, tražimo povrat novca? Kakvu poruku mi to šaljemo nekim budućim investitorima, da ih tjeramo iz grada”, upitao je Miličević. Dodao je da susjedne općine zemljište prodaju po kunu za kvadrat i predložio da tim smjerom krene i Županja.
Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike