Ekonomija
MODERNIZACIJOM UTROSTRUČILI KAPACITETE

Hrvatski telekom nastavlja s ulaganjima, ponovno dobio certifikat za najbržu mrežu
Objavljeno 14. srpnja, 2020.
Hrvatski telekom (HT) unatoč koronakrizi nastavlja s planiranim ulaganjima u digitalnu infrastrukturu - okosnicu razvoja, a sada i oporavka gospodarstva, rekao je član Uprave HT-a Boris Drilo predstavljajući certifikat Ookla HT-u za najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj.
Osim za najbržu mrežu u Hrvatskoj, HT je certifikat Ooklae, globalno priznate kompanije za testiranje brzine i kvalitete mobilne mreže, ove godine dobio i za najbolju mobilnu pokrivenost u zemlji.
To je druga godina zaredom u kojoj je HT dobio ta priznanja, na temelju testiranja mreže koje provode korisnici svih mobilnih mreža u Hrvatskoj preko Ookla testa.
"To je rezultat investicija HT-a u mreže, čime nastavljamo, kao i s drugim ulaganjima u digitalnu infrastrukturu, jer bez toga nema razvoja i oporavka gospodarstva. Zbog toga nismo "ni za kunu ni za lipu ni za euro" smanjili naš investicijski plan unutar ove godine, kada osim na 5G tehnologiji radimo i na daljnjem optičkom povezivanju Hrvatske. Time ćemo postići rekordan broj kućanstava pokrivenih optikom", rekao je Drilo za Hinu, koji je u HT-u i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.
Osvrnuvši se na koronakrizu, rekao je da telekomunikacijske mreže moraju omogućiti veće kapacitete te da korisnici uz to očekuju i kvalitetan sadržaj i veću brzinu pristupa internetu.
HT je, kako je rekao, modernizacijom mobilne mrežu utrostručio kapacitete i omogućio posvuda 4G, koji je u velikoj mjeri spreman i za 5G.
Dodao je da novih sedamnaest baznih postaja u Novom Zagrebu praktički dolaze kao rezultat ulaganja u mreže, i tu su, kako je otkrio, "jednu softversku funkcionalnost prvi put primijenili u Hrvatskoj i omogućili 5G u 4G frekvencijskom pojasu."
Globalni Ookla certifikat potvrda je kvalitete i brzine mreže.
Predstavljajući nagrade Ookle, Drilo je istaknuo da one potvrđuju kvalitetu korisničkog iskustva.


"To je potvrda da HT-ova mobilna mreža u Hrvatskoj ima najbolju pokrivenost za mobilni internet i da definitivno moramo ići prema gigabitnim tehnologijama, čija se važnost pokazuje i u koronakrizi. Važno je reći da za 5G nisu važne samo brzine, nego i pokrivenost, kako bi u bilo kojem dijelu Hrvatske svatko mogao koristiti, primjerice, senzore za uređaje koji se mogu umrežiti i komunicirati s nekim sustavima umjetne inteligencije za nadzore, raznima aplikacijama, autonomnim vozilima i drugim za što je vrlo važan brzi odaziv mreže", objasnio je Drilo.
Kako bi utvrdila tko pruža najveće brzine mobilne mreže, Ookla je tijekom prvog i drugog tromjesečja 2020. usporedila rezultate više od 186 tisuća korisničkih testova provedenih na njihovim Speedtest iOS i Android mobilnim aplikacijama kod svih glavnih mobilnih operatora u Hrvatskoj.
Analizirani su i rezultati više od 130 milijuna otisaka napravljenih preko Androida kako bi se utvrdilo koji operator ima najbolju pokrivenost mobilnom mrežom.
HT je, kako su naveli iz te kompanije, ostvario znatno bolje rezultate u brzinama mobilnih preuzimanja i učitavanja od drugih mobilnih operatora u Hrvatskoj postigavši tzv. speed score od 70,71 Mbit/s, s prosječnom brzinom od 86,05 Mbit/s za preuzimanje i 17,43 Mbit/s za učitavanje podataka. H
UČINKOVITOST
Hrvatski telekom će od 1. kolovoza imati novu organizacijsku strukturu Uprave s pet članova na čelu s predsjednikom Uprave Kostasom Nebisom. Suglasnost za novu organizacijsku strukturu uprave nedavno je dao Nadzorni odbor te kompanije, slijedom čega HT od 1. kolovoza neće imati šest, već pet članova Uprave. "To će omogućiti veću učinkovitost kako bismo našim korisnicima bili još kvalitetniji i poželjniji partner", poručili su tada iz najveće telekom kompanije u Hrvatskoj. Od 1. kolovoza uvode se pozicije dva potpredsjednika izravno odgovorna predsjedniku Uprave, a između kojih će biti podijeljen taj segment.

Ti potpredsjednici su dugogodišnji zaposlenici HT-a Marijana Bačić i Jerko Dumanić, koji dolaze s rukovodećih mjesta u HT-u. Uz predsjednika Nebisa, članovi Uprave HT-a i nadalje će biti Ivan Bartulović, Daniel Daub, Boris Drilo te Nataša Rapaić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana