Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Slab promet bez snage za veći oporavak tržišta
Objavljeno 15. srpnja, 2020.
Povlačenje spekulanata, koji inače ulaze prije drugih kupujući određene vrijednosne papire, dovelo je do zamiranja prometa

Prošlog tjedna pale su cijene dionica na domaćem tržištu kapitala uz vrlo nizak obujam trgovanja. Početak ljeta posušio je domaće tržište kapitala na kojemu se trguje simboličnim iznosima bez vidljive snage koja bi mogla izazvati preokret i potaknuti njegov oporavak.

Ukupni redovni tjedni promet iznosio je skromnih 18 milijuna kuna od čega se dionicama ostvarilo 15 milijuna kuna i obveznicama tri milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je tri milijuna kuna što odgovara razini iz prethodnog tjedna. Dugotrajno razdoblje niske likvidnosti i uobičajena "suša prometa" tijekom ljetnih mjeseci pokazuju zabrinjavajući trend odumiranja Zagrebačke burze. Iduća dva tjedna ulagači će biti fokusirani na objave tromjesečnih financijskih izvještaja dioničkih društava za drugi kvartal ove godine. Hoće li objava financijskih izvještaja izazvati preokret na Zagrebačkoj burzi u pozitivnom ili negativnom smjeru doznat će se uskoro. Tromjesečni izvještaji ujedno su privremeni polugodišnji rezultati poslovanja tvrtki čije su dionice izlistane na burzi. Ulagači strahuju kakve će poslovne rezultate pokazati dionička društva za prvo polugodište ove godine. Navedeni strah paralizira bilo kakav oblik aktivnijeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi.

Povukli se spekulanti
Strah je toliko velik da su se s domaćeg tržišta kapitala povukli i spekulanti koji ne žele biti izloženi prevelikom riziku u uvjetima neizvjesnosti. Spekulanti podižu likvidnost tržišta jer na njega ulaze prije drugih sudionika kupujući određene vrijednosne papire i izlaze s tržišta u kratkom roku prodajući ih uz zaradu ili gubitak. Povlačenje spekulanata s tržišta dovelo je do zamiranja prometa i izrazito niske likvidnosti. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi pale su i spustile indeks Crobex za 0,2 posto. na 1621 bod, uz ostvarenih mizernih 905 tisuća kuna dnevnog prometa. Utorak je donio novi pad dionica jer su se američki i europski ulagači uplašili mogućeg novog kruga zatvaranja gospodarstva zbog povećanja broja zaraženih osoba COVID-om. Indeks Crobex spustio se u utorak na 1616 bodova (pad za 0,3 posto) uz tri milijuna kuna prometa. U srijedu prijepodne u medije su počele stizati dramatične vijesti o rekordno velikom broju oboljelih od COVID-19 u SAD-u. Trenutno je u SAD-u više od tri milijuna oboljelih, što čini jedan posto američke populacije i odgovara broju od 40.000 osoba u RH. Ulagači na američkim i europskim burzama našli su se u strahu kako bi države mogle pokrenuti novi krug mjera koji će dovesti do zaključavanja granica i gospodarstava, tako da su u srijedu potopljene cijene dionica na svjetskim burzama. Indeks Crobex spustio se u srijedu na 1014 boda (pad za 0,1 posto). Četvrtak je donio privremeni oporavak dionica na Zagrebačkoj burzi što je podiglo indeks Crobex na 1615 bodova (rast za 0,1 posto). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1607 bodova. To je 17 bodova ili jedan posto manje nego na početku tjedna.

Skromno trgovanje
Među šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex četiri su zabilježile tjedni rast i deset pad cijene, dok su se vrijednosnice Atlantic grupe i AD-a Plastik zadržale na početnim razinama. Među rijetkim tjednim dobitnicima našle su se dionice Končar elektroindustrije - KOEI (rast za 2,6 posto), Jadrana Crikvenice (rast za 2,3 posto, Arene Hospitality Group (rast za 0,8 posto) i HT-a (rast za 0,5 posto). Koliko je niska razina trgovanja, najbolje pokazuje podatak da je samo dionica Atlantic grupe ostvarila tjedni promet veći od dva milijuna kuna. Dionicama Atlantic grupe ostvarilo se 2,7 milijuna kuna tjednog prometa i skromno se trgovalo do petka. Kroz redovni promet u petak se protrgovalo 1,8 milijuna kuna pri čemu je 1509 vrijednosnica Atlantic grupe promijenilo vlasnika po prosječnoj cijeni od 1240,00 kn. Dionicama Ericssona Nikole Tesle trgovalo se na razinama od 100 tisuća kuna, a sliku je donekle popravilo trgovanje u petak uz ostvarenih 0,8 milijuna kuna prometa. Cijena dionice Ericssona Nikole Tesle dohvatila je u petak 1220,00 kn, što je za 10,00 kn ili 0,8 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama Valamar Riviere Poreč trgovalo se skromno nakon što su vijesti o novim žarištima COVID-19 unijele nemir i strah u turistički sektor. To se najviše osjetilo na području Istre gdje su dostupni turistički podatci početkom srpnja pokazivali rezultate bolje od procjene stručnjaka. Cijena dionice Valamara Riviere Poreč dohvatila je u petak 25,90 kn. To je za 0,10 kn ili 0,4 posto manje nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica povećala se u petak na 111,43 boda (tjedni rast za 0,14 posto). Autor je vlasnik dionica HT-a i Ericssona Nikole Tesle spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić
Ulagači, pozorno pratite vijesti s tržišta kapitala i budite oprezni u trgovanju
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora