Sport
CAS PONIŠTIO UEFA-U

Sud odlučio da Manchester City ostaje u Europi
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
Poništavanje kazne znači i da Etihad neće zadesiti egzodus najboljih igrača, ali i menadžera

Manchester City ipak neće morati pauzirati dvije godine iz europskih natjecanja. To je odluka Međunarodnog sportskog suda (CAS) u Lausannei koji je usvojio žalbu "građana" na oštru kaznu UEFA-e, izrečenu zbog kršenja pravila financijskog fair-playa (FFP).


UEFA je prošle godine pokrenula postupak protiv kluba s Etihada zbog sumnjivih "financijskih akrobacija" u kojima je prihod od sponzora bio "napumpan" u razdoblju od 2012. do 2016. godine. Sumnjalo se da je M. Cityju znatan dio novca od sponzora stigao izravno od vlasnika kluba, šeika Mansoura bin Zayeda Al Nahyana, koji je na čelu jednog od najvećih investicijskih fondova na svijetu Abu Dhabi United Group, a ne od glavnog sponzora Etihada. Tako je zaključila istražna komisija UEFA-e, koja je potom ove veljače "odrezala" oštre sankcije - dvije godine zabrane igranja u europskim natjecanjima te 30 milijuna eura novčane kazne. I dok novčani iznos definitivno ne bi bio smak svijeta za bogati engleski klub, dvogodišnja zabrana izlaska na euroscenu bitno bi pogodila prošlogodišnjeg prvaka i ugrozila njegovu konkurentnost na domaćoj i međunarodnoj sceni. Dok je trajalo iščekivanje "dana D", pojavljivala su se brojna nagađanja o egzodusu s Etihada u slučaju nepovoljnog raspleta. Bilo je gotovo izvjesno da bi klub tada napustio menadžer Pep Guardiola, a sumnju u ostanak u slučaju neigranja Lige prvaka izrazile su i neke najveće klupske zvijezde poput Kevina de Bruynea i Raheema Sterlinga. Ne treba posebno ni napominjati kako bi M. City u toj situaciji puno teže privlačio nova igračka pojačanja, a onda ni borba za trofeje ne bi bila redovita ni uspješna, kao što je to bio slučaj posljednjih godina.


No srećom za City CAS je uvažio njegove argumente da nije kršio pravila financijskog fair-playa, osudio je City tek za nesuradnju s UEFA-om po tom pitanju, a u svojoj presudi navodi da ta navodna kršenja ili nisu uspješno dokazana ili su se u većini slučajeva dogodila prije više od pet godina, čime su otišla u zastaru. Tako je klub s Etihada kažnjen samo s 10 milijuna eura, što je za njega pravi sitniš. Pogotovo kada procjene govore da bi dvogodišnje izbivanje iz Lige prvaka klub stajalo gotovo 200 milijuna eura manjeg prihoda. Rasplet žalbe nestrpljivo su pratili i ostali engleski klubovi jer bi izbacivanje Cityja značilo da i peto mjesto u Premier ligi vodi u Ligu prvaka. Službenih reakcija iz redova Chelseaja, Leicester i M. Uniteda, najzainteresiranijih jer se bore za preostala dva mjesta nema, što je i razumljivo, no ne treba sumnjati kako su razočarani ovakvim raspletom.
A kakav osjećaj vlada kod većine ostalih klubova diljem Europe, a pogotovo njihovih navijača, ne treba previše nagađati. Još se jednom pokazalo da je UEFA-in FFP samo dobra ideja, zamišljena kako bi spriječila financijske dubioze i nekontrolirano ubrizgavanje novca prebogatih vlasnika. Provedba je i dalje u biti ostala utopija jer se potvrdilo kako se u današnjem nogometu ipak gotovo sve vrti oko novca i teško je vjerovati kako bismo isti rasplet dočekali i u slučaju nekog manje bogatog kluba.


Goran Roguljić
200

milijuna eura manjih prihoda prijetilo je Manchester Cityju da je kazna UEFA ostala na snazi
U Manchester Cityju zadovoljni
Nedugo nakon objavljivanja odluke priopćenjem su se oglasili i iz Manchester Cityja, ne skrivajući zadovoljstvo konačnim raspletom.

- Dok Manchester City i njegovi pravni savjetnici tek trebaju preispitati cjelokupnu presudu Arbitražnog sportskog suda (CAS), klub pozdravlja implikacije presude kao potvrdu položaja kluba i skup dokaza koje je mogao predstaviti. Klub želi zahvaliti članovima panela na njihovoj marljivosti i postupanju koji su vodili - stoji u priopćenju.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini