Novosti
NOVA PRAVILA O PONAŠANJU U TRGOVINAMA I JAVNOM PRIJEVOZU

Masku zaboravila trećina Osječana, trgovci nemoćno slijegali ramenima
Objavljeno 14. srpnja, 2020.
Jedan je od apsurda da se maske moraju nositi u trgovinama, ali ne ako ste pacijent na pretrazi u bolnici

Iako je od ponedjeljka, 13. srpnja, na snagu stupila odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite prema kojoj nošenje maski u prodavaonicama, javnom prijevozu i zdravstvenim ustanovama više nije samo preporuka nego obaveza, trgovci su u Osijeku bespomoćno slijegali ramenima na sve one kupce koji masku nisu imali. Naime, u ponedjeljak prijepodne obišli smo pekarnice, trgovine hranom, odjećom, obućom, autodijelovima, drogerije, trgovačke centre, ljekarne i vozila gradskog prijevoza te zatekli različita iskustva, ali ukupni dojam bio je da je oko 70 posto građana u Osijeku poštovalo novu odredbu.

Nema ulaska
Tako smo se u našoj "inspekciji" nove odredbe prvo našli u pekarnici. I dok su prodavačice nosile masku, dva od tri kupca nisu. Prodavačice su rekle da nemaju komentara. Kako bismo se i sami uvjerili kako izgleda provedba odluke o nošenju maski u zatvorenom prostoru, "bezobrazno" smo bez maske ušli u jedan trgovački centar, a potom i u drogeriju u sklopu njega. Trgovci su nas vidjeli, ali nije bilo reakcije. Zašto je tome tako detaljnije nam je objasnio prodavač u trgovini informatičkom i elektroničkom opremom. "Ja masku nosim, a ako je donesena takva odluka, onda bi netko trebao kontrolirati i kupce. Naravno da ima onih koji se zalete u trgovinu bez maske, kažu zaboravili su, a imate i puno ljudi koji uopće ne gledaju i ne čitaju vijesti, te i ne znaju da je nošenje maski od ponedjeljka obvezno u trgovinama", kaže ovaj trgovac.

Sličnog je razmišljanja i prodavač u trgovini autodijelovima, koji kaže: "Tko sam ja da ljude bez maske istjeram iz trgovine? Nemam takve ovlasti. Osim toga ionako nam je promet opao tijekom proteklih mjeseci, zar bismo sada ovo malo kupaca još trebali i tjerati. Mi smo se zaštitili pleksiglasom na pultu i imamo masku, stoga smo kao pravna osoba poduzeli sve mjere zaštite. Zaštita građana je očito na njima samima", kaže ovaj trgovac. S druge strane, primjerice, u trgovini obućom Borovo kažu kako su dobili naputak od uprave da u trgovinu nitko ne smije ući bez maske. "Imali smo nekoliko kupaca koji su pokušali ući bez maske, kažu zaboravili su, ali mi im kažemo da onda nažalost ne mogu ući i bez pogovora se okrenu i odu", kažu u Borovu. Da im kupci samo tako odu ne žele si dopustiti u butiku "Ona i On" na osječkom korzu, gdje svakom kupcu koji nema masku sami daruju jednu jednokratnu. "Mi prodajemo luksuznu robu i doista bi bilo smiješno da kupce istjeramo zato što nemaju masku. Stoga mi svakom tko nema masku ponudimo jednu", kaže trgovkinja u ovom dućanu.

U velikom trgovačkom prehrambenom lancu prebrojili smo da od deset kupaca jedan nije imao masku, a čule su se i psovke i mrmljanje zbog njihova nenošenja. No kupcima koji maske nisu imali nitko nije rekao ni riječ, a zanimljivo je i da su oni koji su maske imali nerijetko ih nosili ispod brade ili tek preko usta, bez zaštite nosa.

U Ljekarnama Srce na Trgu Ante Starčevića magistra Marija Škrobar nam je potvrdila da su samo od 6 do 10 sati ujutro prodali više od 300 maski, što potvrđuje da je velik dio građana novu odluku Stožera dočekao nespreman. "U slučaju da netko nema masku, to znači da ju je došao kupiti kod nas i mi ju odmah i ponudimo. U slučaju da kupac odbije kupiti i staviti masku, možemo ga poslužiti samo kroz prozorčić na vratima i on ne može ući u ljekarnu", kaže mr. Marija Škrobar. Recimo kao je najniža cijena jednokratne maske oko četiri kune.

Neobične situacije
U gradskom prijevozu nije se ništa promijenilo jer je nošenje maski obvezno sve vrijeme od početka pandemije, a vozač tramvaja nam kaže kako ulazak i vožnja bez maski nisu mogući, pa čak ni jednu stanicu. Inače, za vozače GPP-a maske osigurava njihova tvrtka. No, nisu sva iskustva u javnom prijevozu jednaka, tako nam jedan od vozača međugradskog autobusa svjedoči kako je objasnio putniku da ne može ući u autobus bez maske, na što je taj zatražio masku od njega. "Rekao sam mu da mu masku mogu samo prodati, jer ih ne dijelimo besplatno, a on je odgovorio da onaj tko inzistira da se maska nosi, masku mora i osigurati. To su situacije u kojima čovjek ne zna što bi rekao", kaže nam ovaj vozač.

Istovremeno dok su maske obvezne u javnom prijevozu i trgovinama, iako se još ne zna tko će nadzirati njihovo nošenje, Stožer nije odredio da su maske obvezne i za pacijente u bolnici. Tako je, kako doznajemo u KBC-u Osijek, maska obvezna za osoblje i posjetitelje, ali za pacijente nije. Istovremeno, posjeti pacijentima u bolnici su zabranjeni, što znači da su svi koji dolaze izvana zapravo pacijenti. To znači da u slučaju da odlazite u bolnicu na pretragu, odnosno u svojstvu pacijenta, ne morate imati masku. Također se postavilo i pitanje što je s djecom i od koliko godina je obvezno nošenje maski. Naime, prema službenim preporukama HZJZ-a djeca mlađa od dvije godine ne bi trebala nositi maske, kao ni oni koji ionako imaju poteškoće s disanjem, a ostali bi maske morali imati.
Nefreteta Z. Eberhard

NOVI SLUČAJEVI U CIJELOJ SLAVONIJI
Osam je novooboljelih na području Osječko-baranjske županije, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Po dvije osobe oboljele su iz Našica i Drenja te po jedna iz Osijeka, Đakova, Petrijevaca i Šaptinovaca. Kontakti oboljelih osoba stavljeni su u samoizolaciju, njih 13, a ukupno se u samoizolaciji nalaze 553 osobe. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 26 pacijenata, tri su na respiratoru. U Vukovarsko-srijemskoj županiji evidentirano je 11 novozaraženih osoba, po četiri osobe su iz Ivankova i iz Starih Mikanovaca, dvije iz Đeletovaca i jedna iz Vinkovaca. Trenutno su u toj županiji dvije osobe hospitalizirane zbog COVID-19, a u samoizolaciji je 336 osoba. U 24 sata na području Brodsko-posavske županije još je pet osoba pozitivnih na koronavirus. M.Mihelić/M.Flego
Najbolje štiti vrećica za usisavač?!
Maska vas itekako može zaštiti od zaraze. U slučaju da se nađete u neposrednoj blizini zaražene osobe i nitko nema masku, rizik od zaraze je vrlo visok. U slučaju da samo zdrava osoba ima masku, ali zaražena osoba je nema, rizik od zaraze je visok. Ako zdrava osoba nema masku, a zaražena osoba ima, rizik od zaraze je srednji. Ako oboje imaju masku, mogućnost od zaraze je niska. A ako se udaljimo bar metar i pol, rizik od zaraze je vrlo nizak. Najbolja zaštita su kirurške maske, ali samo ako prekrivaju područje od korijena nosa do ispod brade. Kod tekstilnih maksi pokazalo se da se stopostotni pamuk najbolje ponaša u procesu sterilizacije, gdje se radi o temperaturi 100 - 135 stupnjeva 40 minuta. Zanimljivo je da jednu od najboljih zaštita pruža mikrofiber platno, odnosno vrećica za usisavače.