Novosti
TRŽIŠTE RADA - MANJE JE OGLASA

Potraga za radnicima: I dalje su najtraženiji konobari, trgovci, doktori medicine i programeri
Objavljeno 14. srpnja, 2020.

Analiza cjelokupnog tržišta rada, uzimajući u obzir ukupan broj objavljenih oglasa za posao u prvoj polovini godine, pokazala je osjetan pad potražnje za radnom snagom, objavio je u ponedjeljak portal MojPosao.

"Na MojPosao platformama, web-stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac od 1. siječnja do 30. lipnja objavljeno je gotovo 30 tisuća oglasa za posao, što je 28 posto (približno 11 tisuća oglasa) manje u odnosu prema istom razdoblju prošle godine.

"Silazni trend u broju natječaja za posao započeo je sredinom ožujka, u trenutku kada su uvedene mjere ‘lockdowna‘, a pad je nastavljen početkom travnja. Međutim, zahvaljujući popuštanju restrikcija i povoljnijoj javnozdravstvenoj situaciji, u drugoj polovini travnja krivulja počinje ponovno rasti te u svibnju i lipnju dolazi do povećanog zapošljavanja", istaknuo je direktor portala MojPosao Igor Žonja. Međutim, napominje kako je trenutni prosječni tjedni broj objavljenih oglasa i dalje nešto niži u odnosu prema pretkriznim brojkama.

U odnosu prema prošloj godini, najveći pad broja oglasa zabilježen je u kategoriji Ljudski resursi (- 50 %), Arhitektura (- 46 %), Briga o ljepoti (- 44 %) te Promet i transport (- 44 %). S druge strane, u prvih šest mjeseci ove godine došlo je do povećanog zapošljavanja u sektoru Zdravstva i socijalnog rada (+ 25 %) te Graditeljstva (+ 12 %). U analizi istraživanja ističe se kako to nije neobično s obzirom na situaciju koju je izazvala epidemija koronavirusa, ali i potres koji je u ožujku pogodio Zagreb i okolicu.

"Unatoč tome što se radi o sektorima koje je kriza na svom početku najsnažnije pogodila, najveći broj oglasa i ove godine pronalazimo u Turizmu i ugostiteljstvu (18 % od ukupnog broja oglasa) te Prodaji (17 %)", navode na portalu MojPosao.

Naime, nakon oštrog pada potražnje za radom u ožujku i prvoj polovini travnja, popuštanjem mjera zaštite od koronavirusa u svibnju i lipnju dolazi do povećanog zapošljavanja u ovim djelatnostima. To potvrđuje i činjenica da su, baš kao i prošle godine, u prvih šest mjeseci najtraženiji radnici u Hrvatskoj bili konobari (barmeni) i prodavači (trgovci). Slijede vozači, kuhari, skladištari, programeri i radnici u proizvodnji.

U odnosu prema prvoj polovini prošle godine, najveći pad potražnje za radnom snagom zabilježen je u priobalnim županijama: Primorsko-goranskoj, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te u Zagrebu i okolici. Najmanji pad u broju oglasa za posao je u Požeško-slavonskoj te Međimurskoj županiji.

U prvoj polovini ove godine poslodavci su objavili više od 1000 oglasa za poslove u inozemstvu, što je čak 9 % više nego u istom razdoblju prošle godine.

"Očekujemo da će tržište rada zadržati razinu iz prve polovine godine i da će do kraja godine potražnja za radom doživjeti pad od 37 % u odnosu prema 2019. Međutim, ako turistička sezona znatno podbaci i ne ispuni ni ona minimalna očekivanja, cjelogodišnji pad može ići i više od 50 %. Isto tako, ako pravovremenim i hrabrim odlukama pomognemo poduzetnicima u transformaciji društva i intenziviranju gospodarskih aktivnosti, očekivani pad potražnje može biti manji od predviđenih 37 %", ističe Žonja.
D.Pavlović
Igor Žonja

MojPosao

ŠTO UČINITI

“Na samom početku krize Vlada je adekvatnom reakcijom i isplaćivanjem novčane pomoći poslodavcima značajno pridonijela opstanku gospodarstva i očuvanju radnih mjesta. No tu ne smijemo stati. Sada je iznimno važno brzo formiranje nove vlade, kao i preusmjeravanje fokusa s razgovora o smanjenju poreza na dohodak i sličnim, u ovom trenutku manje bitnim, stvarima na hitno odobravanje 5000 zahtjeva za kreditiranje koje su poduzetnici uputili u Hamag Bicro. To je najvrjednije što sada možemo učiniti”, zaključuje Žonja.