Novosti
STRANAČKE FINANCIJE

HDZ-u od donatora 560 tisuća kuna, stranci Ruže Tomašić više nego HNS-u
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
U prvih šest mjeseci ove godine, HDZ je za redovne političke aktivnosti od donatora dobio 560 tisuća kuna, pokazuje u ponedjeljak objavljeno izvješće. To je više od iznosa koji je zajedno dobilo 30-ak stranaka koje su prije zakonskog roka, 15. srpnja, ispunile svoju dužnost i izvijestile o donacijama koje su dobile od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine.

Glavninu donacija, nešto više od pola milijuna kuna, HDZ je dobio u novcu, samo manji iznos, 57 tisuća kuna, u proizvodima ili uslugama. Na taj su ga način donirali Hidroing iz Osijeka (18 tisuća kuna), Agroproteinka iz Sesveta (27 tisuća), Smit-Commerce iz Gornjeg Stupnika (12 tisuća). Ovaj put ni jedna donacija HDZ-u ne prelazi 30 tisuća kuna, no neki donatori su vjerni stranci, poput križevačkog Radnika, koji je sada donirao 30 tisuća kuna. Od široj javnosti poznatih imena, na popisu donatora su Mario Kapulica i Martin Baričević, budući i bivši zastupnik, koji su donirali po 10 tisuća kuna.

Uz HDZ-ovo, javnost na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva, može vidjeti i izvješća o donacijama još 30-ak stranaka. U ponedjeljak je objavljeno HSS-ovo, koje pokazuje da je ta stranka od donatora dobila skromnih 13.750 kuna.

Ranije objavljena izvješća pokazuju pak da je Hrvatska konzervativna stranka Ruže Tomašić po donacijama pretekla HNS, kojemu su donatori proteklih godina bili vrlo skloni. HKS je u šest mjeseci dobio 164 tisuće kuna donacija, a HNS 143 tisuće.

Niz stranaka, među kojima i one zastupljene u Saboru, izvijestio je da nije imao donacija, među njima su SDSS Milorada Pupovca, HSU Silvana Hrelje, IDS, Promijenimo Hrvatsku. Isto navode i nezavisni saborski zastupnici Vladimir Bilek (češka i slovačka manjina) i Veljko Kajtazi (romska). Koliko su od donatora dobili SDP, Most NL, DP Miroslava Škore… još nije poznato, znat će se najkasnije sredinom srpnja. Naime, političke stranke, nezavisni saborski zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici moraju do 15. srpnja DIP-u podnijeti izvješća o donacijama. Oni koji to ne učine u roku mogu biti novčano kažnjeni - stranke od 10 tisuća do čak 100 tisuća kuna, a nezavisni zastupnici i vijećnici od dvije tisuće do 20 tisuća kuna. H
Niz političkih stranaka izvijestio je da nije imao donacija, među njima su SDSS, HSU, IDS...
Možda ste propustili...

U SAMOIZOLACIJI SE TRENUTNO NALAZE 824 OSOBE

Na području OBŽ 33 novopozitivnih, preminulo šest osoba

PFIZER O REZULTATIMA LABORATORIJSKIH TESTOVA

Cjepivo učinkovito protiv novog soja

NA BOLNIČKOM LIJEČENJU NALAZI SE 105 OSOBA OBOLJELIH OD COVID-19

U Osječko-baranjskoj županiji 28 novooboljelih, preminula jedna osoba

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana