Svijet
PROCES U RUSIJI BUDI SUMNJE

Bivši novinar optužen za odavanje vojnih tajni
Objavljeno 14. srpnja, 2020.
Ruske vlasti u ponedjeljak su optužile za izdaju bivšeg novinara specijaliziranog za vojna pitanja Ivana Safronova, izjavio je njegov odvjetnik. Pripadnici snaga sigurnosti prošlog su tjedna uhitili Safronova koji se novinarstvom prestao baviti u svibnju postavši tada savjetnikom Ruske svemirske agencije (ROSKOSMOS). Uhićen je pod sumnjom da je Češkoj odavao vojne tajne.

Safronov se sada suočava s mogućom kaznom od 20 godina zatvora ako bi bio proglašen krivim po optužbama čiju utemeljenost niječe.

Ruska je policija u ponedjeljak privela desetak novinara koji su se okupili ispred zatvora u Moskvi kako bi tamo iskazali potporu Safronovu u slučaju za koji smatraju da se vodi pod neprihvatljivom krinkom tajnosti. Poznate su tek rijetke pojedinosti o cijelom slučaju, a izgledno je i kako će se suđenje održati iza zatvorenih vrata. Odvjetnik Ivan Pavlov kazao je prošlog tjedna kako je njegov branjenik optužen za odavanje informacija o ruskim isporukama oružja na Bliski istok i u Afriku. Pavlov je citirao istražitelje koji tvrde kako su te informacije kasnije dostavljene i SAD-u. "Naravno da je cijeli slučaj iskonstruiran. To je zastrašivanje", kazala je Arina Brodina, novinarka koju je policija u ponedjeljak privela.

Do sada je 55 tisuća ljudi potpisalo peticiju kojom se od vlasti traži da s cijelog slučaja skinu oznaku tajnosti, objave za što se točno Safronova optužuje kao i ključne dokaze kojima raspolažu. H
Možda ste propustili...