Regija
ODRŽANO PETROVAČKO ZVONO, ZVONČIĆ OTKAZAN ZBOG KORONE

Predstavljena kultura Rusina u RH
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
PETROVCI - U Petrovcima je 47. put održano Petrovačko zvono, središnja manifestacije kulture Rusina Republike Hrvatske. Dubravka Rašljanin, predsjednica Saveza, istaknula je kako su zbog aktualne situacije s koronom sve programe organizirali na otvorenom.

- Prilagodili smo se situaciji i program održali na velikom prostoru, osigurali smo dezinfekcijska sredstva i podijelili maske. S obzirom na to da smo imali više od stotinu sudionika i posjetitelja, sve smo ih uredno popisali sukladno važećim propisima - istaknula je Rašljanin, dodajući kako "Petrovački zvončić", program u kojem sudjeluju djeca, nisu održali zbog sigurnosti najmlađih.

U okviru manifestacije predstavljena je knjiga "Misli s Dunava", u kojoj objedinjuju sve što se značajno događalo vezano uz život Rusina u Hrvatskoj.

- Održali smo i literarnu večer, a veliku pažnju posjetitelja privukla je izložba čiji je autor Vladimir Provči iz Rijeke, koji godinama u Primorsko-goranskoj županiji organizira likovne kolonije i uči mlade slikarstvu. Obilježili smo i četiri važna jubileja: 70 godina od osnivanja KUD-a "Joakim Hardi" iz Petrovaca, 70 godina rada KUD-a "Joakim Govlja" iz Mikluševaca, 90 godina od rođenja Vladimira Kostelnika, prvog predsjednika Saveza Rusina RH, i 90 godina od rođenja Silvestra Erdeljija, jednog od osnivača etnozbirke u Petrovcima i aktivnog člana rusinske zajednice.

Od ukupnog broja Rusina koji žive u Hrvatskoj gotovo 80 posto ih je na području Vukovarsko-srijemske županije.
D. Korpoš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana