Osijek
PREKVALIFIKACIJE ZA VATROGASCE

Odjeljenje Vatrogasne škole od rujna u Osijeku
Objavljeno 14. srpnja, 2020.
Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije pozvala je ovih dana sve zainteresirane kandidate vatrogasnih organizacija koji bi željeli sudjelovati u programu prekvalifikacija za zvanje vatrogasac ili vatrogasni tehničar. Bude li dovoljno zainteresiranih, u proceduru će biti upućen postupak registracije Odjeljenja Vatrogasne škole koja bi s radom mogla započeti već u rujnu ove godine s izvođenjem programa.

Tu vijest potvrdio nam je zapovjednik Vatrogasne zajednice OBŽ-a Zdravko Cvenić rekavši da je već sada više od 30 prijavljenih vatrogasaca, odnosno osoba koje su iz tvrtki koje su dužne imati zaštitare, odnosno vatrogasce. Štoviše, čeka se još samo jedan potpis kako bi se formiralo Odjeljenje u Osijeku, a nakon čega osječki i vatrogasci s područja Osječko-baranjske županije više ne bi morali u Vatrogasnu školu odlaziti u Zagreb odnosno područna odjeljenja u Rijeku ili Split gdje se programi prekvalifikacije provode godinama.

- To neće biti samo velika stvar za našu županiju, već i za okolne županije koje gravitiraju prema Osijeku. Moramo dobiti suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja i potom će se otvoriti područno odjeljenje - potvrdio je Cvenić dodajući da VZ OBŽ intenzivno radi na tome da dobije prostor buduće srednje Vatrogasne škole. Ne otkrivajući o kojem je prostoru riječ, rekao je tek da je na području grada Osijeka što je, dodao je, razumljivo jer je Osijek županijsko središte i bude li sve prema planu, u rujnu ove godine treba krenuti prva generacija vatrogasaca, odnosno vatrogasnih tehničara. Najkasniji termin, dodao je Cvenić, bit će proljeće 2021. Kako je u dva stupnja obrazovanja potreban minimum po 15 kandidata u svakoj grupi, izgledno je da budući vatrogasci odnosno vatrogasni tehničari više neće morati odlaziti u stotinama kilometara udaljene gradove, što im je znatno financijsko olakšanje.

- Do sada su im troškovi u jednom od ta tri grada iznosili od 7500 do 10.000 kuna za školarinu, što ne obuhvaća još i smještaj. Oni kojima su tvrtke financirale prekvalifikacije nešto su bolje prošli, no opet su morali izbivati izvan kuće. I ovdje će biti određenih troškova, no svakako čak i dvostruko nižih - pojašnjava Cvenić.

Inače, uvjet za zanimanje vatrogasca odnosno vatrogasnog tehničara jest 18 i više godina starosti i minimalna srednja stručna sprema te liječnički dokaz o psihofizičkoj sposobnosti. Ako se osoba prvi put zapošljava kao profesionalni vatrogasac, mora biti mlađa od 30 godina. Programi obrazovanja traju 819 sati, a trenutno se provode u odjeljenjima Vatrogasne škole u Zagrebu, odnosno odjeljenjima u Rijeci i Splitu. Sudeći prema broju zainteresiranih, već ujesen mogla bi krenuti i dugoočekivana osječka.
M. Mihelić
Programi obrazovanja traju 819 sati, a trenutno se provode u Vatrogasnoj školi u Zagrebu te u Rijeci i Splitu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike