Kultura
USPJEŠAN HRVATSKI PROJEKT BEK

Besplatne e-knjige čita više od dva milijuna čitatelja
Objavljeno 14. srpnja, 2020.
Mrežne stranice i prvi naslov ovog projekta predstavljeni su na osječkom FAK-u 2001.

Projekt Besplatne elektroničke knjige (BEK), nakon 19 godina i 250 naslova, premašio je dva milijuna čitatelja svojih besplatnih elektroničkih izdanja.

U prosincu 2015. bio je registriran milijunti čitatelj, a novi rekord ostvaren je samo još četiri godine i sedam mjeseci nakon toga, priopćeno je. Od 250 naslova, njih 115 potpisuju suvremene hrvatske pjesnikinje i pjesnici. "Za usporedbu, jedina hrvatska nezavisna platforma za prodaju elektroničkih knjiga - Eknjiga.hr - iako obuhvaća ponudu svih hrvatskih komercijalnih nakladnika koji nemaju vlastitu platformu za prodaju, nudi samo 89 pjesničkih naslova, uključujući i strane autore i hrvatske lektirne klasike", napominju iz BEK-a.

Ocjenjuju da nije riječ samo o kvantiteti - svi hrvatski nakladnici na platformi Eknjiga.hr nude čitateljima poezije samo dva naslova dva dobitnika Goranova vijenca i jedan naslov autora nagrađenog Goranom za mlade pjesnike, dok projekt BEK čitateljima nudi čak 18 naslova šest dobitnika Goranova vijenca, te 23 naslova 15 dobitnika Gorana za mlade pjesnike.

"I dok prodaja pjesničkih naslova u knjižarama, kao i posudba pjesničkih naslova u knjižnicama (isključujući lektirne naslove), bilježi tek poneki promil od ukupnog prometa - 115 besplatno dostupnih pjesničkih naslova suvremenih hrvatskih autora čitano je 631.489 puta, odnosno 31 posto od ukupnog broja čitatelja", ističu.

Proznih naslova dosad je objavljeno 91 i ukupno su čitani 671.049 puta, a preostala 697.462 čitatelja odabrala su esejističke, dramske, teorijske i publicističke naslove, njih ukupno 44. Čak 52 naslova zabilježila su više od deset tisuća čitatelja, dok je jedan premašio i sto tisuća čitatelja – "Mediji, propaganda i sistem" Noama Chomskog sa 125.003 čitatelja.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) početkom 2001. godine pokrenulo je projekt BEK. Zanimljivo je kako su mrežne stranice projekta (elektronickeknjige.com), kao i prvi naslov u okviru projekta, javno predstavljeni u sklopu legendarnog osječkog FAK-a, koji je održan od 25. do 27. svibnja 2001. godine.

Tanja Kvorka
52

naslova zabilježila su više od deset tisuća čitatelja
115

besplatno dostupnih pjesničkih naslova suvremenih hrvatskih autora čitano je 631.489 puta
Nudi čak 18 naslova šest dobitnika Goranova vijenca, te 23 naslova 15 dobitnika Gorana za mlade pjesnike
Možda ste propustili...

JOKHE AL-HARTHI OMANSKA JE DOBITNICA NAGRADE MAN BOOKER INTERNATIONAL

Roman "Nebeska tijela" objavljen na hrvatskom

SVEČANA PROSLAVA 20. OBLJETNICE KAZALIŠTA ULYSSES

Publika pratila program s brodova u zaljevu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STRUČNO VODSTVO KROZ POSTAV IZLOŽBE U MUZEJU LIKOVNIH UMJETNOSTI

Autoportreti osječkih umjetnika

2

MUZEJSKA ZBIRKA SELI SE NA DRUGU LOKACIJU

Bogata povijest Orahovice bit će primjereno zaštićena

3

"AVANGARDA U SJENI CRVENOG PERISTILA"

Brešanova knjiga