Ekonomija
HRVATSKA INOVACIJA

Zlatna medalja za proizvod protiv korone
Objavljeno 14. srpnja, 2020.

Inovacija hrvatske tvrtke Kristalna ideja – uređaj za filtraciju zraka u prostorijama iTherapy – nagrađena je zlatnom medaljom na međunarodnom natjecanju Inventions VS Corona u konkurenciji od 202 proizvoda iz 35 zemalja. Radi se o hrvatskom patentu koji u zraku u zatvorenim prostorima deaktivira bioaerosole, bakterije i viruse te sprječava njihovo širenje. Istovremeno obogaćuje zrak negativnim ionima i antioksidansima. Natjecanje je organizirala Međunarodna federacija udruženja izumitelja i izuma (IFIA), krovna svjetska udruga inovatora osnovana 1968., a uređaj je dostupan na tržištu od 2016.


"Motivacija za razvoj ovakvoga proizvoda bila je i zdravstvena i ekološka. Uz opću dobrobit pojedinca, moramo biti svjesni klimatskih promjena i sve više razine zagađenja zraka, što utječe na naše svakodnevno psihofizičko stanje", rekla je Inga Kovačić Sindik, direktorica tvrtke Kristalna ideja, inače članice Zajednice za inventivni rad Hrvatske gospodarske komore.
"I prije krize bilo je jasno da se hrvatsko gospodarstvo ne treba temeljiti na ekonomiji obujma, nego na inovacijama. Ovakva postignuća pomažu i da se osnaži imidž Hrvatske kao zemlje inovatora", rekla je direktorica Sektora za industriju HGK-a Tajana Kesić Šapić, istaknuvši da je tvrtka Kristalna ideja s HGK-om sudjelovala na nekoliko sajmova, na Sajmu inovacija u Ženevi 2018. i na Sajmu inovacija IENA u Nurembergu iste godine.


Tada je Inga Kovačić Sindik nagrađena kao najbolja europska inovatorica na sajmu IENA u Nurembergu, a njezina inovacija dobila je zlatnu medalju. Proizvodu iTherapy i Svjetska je organizacija za intelektualno vlasništvo UN-a (WIPO) dodijelila priznanje za najbolju svjetsku inovaciju 2019. u Istanbulu. Tvrtka je dobila podršku i Europske poduzetničke mreže te je sudjelovala na gospodarskim susretima u Manchesteru 2019. Hrvatska gospodarska komora pružit će priliku i drugim inovatorima da predstave svoje proizvode na Nacionalnoj izložbi inovacija u listopadu u Zagrebu. Z.Rupčić

Možda ste propustili...

EU FONDOVI: UGOVORENA 61 MILIJARDA

Dubrovčani i Slavonci iznad prosjeka države

INDUSTRIJA KOJA ZAPOŠLJAVA 1600 RADNIKA

Prihod pivara 2,3 mlrd. kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POTROŠAČI IH SVE VIŠE PRIHVAĆAJU

Do 2030. na cestama 31 milijun električnih vozila

2

AKO SE USUGLASI KONGRES SAD-A MJERE ĆE VRIJEDITI PRIBLIŽNO 1000 MILIJARDI DOLARA

Nada u poticajne mjere podržava rast burzi

3

VELIKA OČEKIVANJA ZA KOLOVOZ

Dobar srpanj u tvrtki Jadran