Autoglas
TEST HAK-A

Maksimalnu je ocjenu dobila jedna sjedalica, tek dvije su loše
Objavljeno 14. srpnja, 2020.
Zahtjevnom je testu podvrgnuo 33 nova modela dječjih autosjedalica, a provjeravala se sigurnost, jednostavnost, ergonomija i presvlake

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalnog testiranja dječjih autosjedalica, koje se provodi već 50 godina, a proveli su ga Hrvatski autoklub i njegovi partneri iz europskih autoklubova. Zahtjevnom je testu podvrgnuo 33 nova modela dječjih autosjedalica, koje se provjeravaju u četiri velike kategorije: sigurnost, jednostavnost uporabe, ergonomija i prisutnost štetnih sastojaka u presvlakama.

Rezultati su vrlo kvalitetni jer je jedan proizvod dobio maksimalnu ocjenu vrlo dobar (Silver Cross Dream + Dream i-Size Base), čak 22 dječje autosjedalice su dobre, njih sedam je zadovoljavajućih, dok je samo jedna jedva dovoljna, a tek dvije su loše. Zaštitni pojasovi Model Tex Baby Eris i-Size prilikom frontalnog sudara nisu uspjeli zadržati u sjedištu 15 kilograma tešku lutku (ekvivalent djetetu od otprilike tri godine). Potpuno neučinkovita zaštita prilikom frontalnog sudara nije mogla biti kompenzirana relativno solidnim rezultatima u ostalim kategorijama, pa se ovaj proizvod nikako ne može preporučiti.

Isto vrijedi i za drugog velikoga gubitnika ovoga testa, model Babyauto Buddy i-Size, koji u svojim presvlakama sadrži štetni sastojak TDCP u količinama većima od onih koje propisuje europska direktiva 2014/79/EU (isto mjerilo primjenjuje se i na dječje igračke). Stoga ni u ovom slučaju nije moglo biti popusta te je ta dječja autosjedalica proglašena lošom.

Pobjednik
Pobjednik HAK-ova testa, Silver Cross Dream + Dream i-Size Base, s prosječnom ocjenom 4,5, ni u jednoj pojedinačnoj kategoriji nije bio najbolji. U području sigurnosti pretekao ga je model Nuna Pipa Next + Pipa Next Base (4,8 – 4,7), u jednostavnosti uporabe bolja su bila čak četiri modela: Bébé Confort Kore, Bébé Confort Kore Pro, Maxi-Cosi Kore i Maxi Cosi Kore Pro (4,4 – 4,3), po ergonomiji ga je zasjenilo čak 12 proizvoda, dok je jedino u području prisutnosti štetnih sastojaka u presvlakama dospio na vrh, ali s još 21 dječjom autosjedalicom. Pojedinačno gledano, Silver Cross Dream + Dream i-Size Base nigdje se nije isprofilirao kao neprijeporni lider, ali je ukupno ipak bio jedini dovoljno kvalitetan za maksimalnu ocjenu vrlo dobar. Tek desetinku slabiji konačni rezultat ostvario je trojac Bébé Confort Coral + FamilyFix3, Maxi-Cosi Coral + FamilyFix3 i Nuna Pipa Next + Pipa Next Base (4,4), koji se na kraju morao zadovoljiti samo ocjenom dobar.

Instalacija
Prema sigurnosnom aspektu ovoga testa, samo u području iznimno opasnog frontalnog sudara maksimalnu je ocjenu dobilo 12 dječjih autosjedalica (redom: Bébé Confort Coral, Bébé Confort Coral + FamilyFix3, Besafe iZi Twist, Besafe iZi Twist B, Joie i-Snug, Joie i-Snug + i-Base Advance, Maxi-Cosi Coral, Maxi-Cosi Coral + FamilyFix3, Nuna Pipa Next, Nuna Pipa Next + Pipa Next Base, Silver Cross Dream, Silver Cross Dream + Dream i-Size Base) i u svima su djeca smještena u smjeru obrnutom od kretanja vozila. Preporuka je da se bebe i mala djeca što kasnije pozicioniraju u smjeru kretanja vozila jer je dokazano da su im glava i vrat ovako najkvalitetnije zaštićeni. Prilikom bočnog udara školjka dječje autosjedalice najbolje je apsorbirala energiju na devet modela: Bébé Confort Coral, Bébé Confort Coral + FamilyFix3, Besafe iZi Twist, Besafe iZi Twist B, Joie i-Snug, Joie i-Snug + i-Base Advance, Maxi-Cosi Coral, Maxi-Cosi Coral + FamilyFix3, Nuna Pipa Next, Nuna Pipa Next + Pipa Next Base, Silver Cross Dream i Silver Cross Dream + Dream i-Size Base.

Nema nikakve sumnje da samo potpuno ispravno instalirana autosjedalica može djetetu pružiti maksimalnu sigurnost, pa je zato bilo zanimljivo pogledati rezultate u području jednostavnosti uporabe. Tu zamjećujemo da ni jedan proizvod nije zavrijedio ocjenu vrlo dobar, nego su 22 dobra. Očito postoji određeni prostor za napredak u području intuitivnosti i smanjenja broja potrebnih koraka prilikom montaže kako bi djeca što sigurnija krenula na put.

Prometne nesreće jedan su od glavnih uzroka smrti djece mlađe od 14 godina, a procjenjuje se da bi 70 posto djece preživjelo ili izbjeglo ozbiljnije ozljede da je bilo vezano u odgovarajućoj sjedalici.
Milan Bugarić
OPREZNO SA SJEDALICAMA ZA BEBE
Kod autosjedalica namijenjenih novorođenčadi i bebama roditelji čine dvije vrste pogrešaka: montiraju ih u pogrešnom smjeru ili zamjenjuju uloge sigurnosnih pojasova u vozilu s dječjim pojasovima. To se kvalitetno može izbjeći proizvodima s Isofix bazom, koju su na ovom testu imali: Bébé Confort Coral + FamilyFix3, Joie i-Snug + i-Base Advance, Maxi-Cosi Coral + FamilyFix3, Nuna Pipa Next + Pipa Next Base i Silver Cross Dream + Dream i-Size Base.

Slična je slika i što se tiče ergonomije. Samo je jedan vrlo dobar proizvod (Chicco Fold & Go i-Size) i čak 30 dobrih. Zadovoljili su Bébé Confort Beryl i identično dizajnirani Maxi-Cosi Beryl. Srećom, u kategoriji prisutnosti štetnih sastojaka u presvlakama puno je bolja slika te je većina proizvoda (22) potpuno ili gotovo potpuno lišena prisutnosti kemikalija koje djeci i njihovim roditeljima ne donose ništa dobroga.
OVAJ TEST JE SAMO PREPORUKA
Rezultati ovoga testa mogu biti samo preporuka prilikom kupnje dječje autosjedalice, ali nikako ne i jedina nit vodilja. Osobni izbor roditelja, pa čak i djece, nekad je još važniji, jer niti su svi auti jednaki niti se u sve mogu instalirati baš sve sjedalice s ovog popisa. Precizna i kvalitetna montaža od iznimnog je značenja, pa roditelji ne trebaju bježati od pozornog čitanja uputa, koliko god knjižica bila debela i teže razumljiva. I kad pomislite da ste gotovi, a vozilo još stoji na mjestu, pružite priliku djetetu da isproba svoje novo okruženje i provjerite jesu li svi pojasovi na mjestu.