Kultura
DO 17. KOLOVOZA 32 NASLOVA U 44 IZVEDBE

Premijerom Verdijeve opere "Lombardijci" sutra počinje 66. Splitsko ljeto
Objavljeno 13. srpnja, 2020.

SPLIT - Premijerom Verdijeve opee "Lombardijci" u utorak, 14. srpnja počinje 66. Splitsko ljeto tijekom kojega će do 17. kolovoza biti prikazana 32 naslova u 44 izvedbe, priopćilo je Hrvatsko narodno kazalište (HNK) iz Splita.

Program otvorenja festivala, koji će tijekom 32 festivalska dana publici ponudit pet premijera u vlastitoj produkciji, počet će podizanjem zastave Splitskoga ljeta na središnjem carskom trgu drevne Dioklecijanove palače, a festival će otvoriti splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Završetak festivala planiran je za 14. kolovoza, kada će biti dodijeljene tradicionalne nagrade Judita, a prvi put će u tzv. post festum programu u sklopu Splitskog ljeta biti održana dva koncerta i u danima službenog zatvaranja.

Na svečanom otvorenju operu Giuseppea Verdija "Lombardijci" izvest će solisti, Orkestar, Zbor i Balet HNK Split, a iz HNK podsjećaju da je ta opera prvu hrvatsku izvedbu imala upravo u splitskom HNK 1994.

Maestro Ivo Lipanović ravnat će i novim splitskim izdanjem ove rane Verdijeve opere, a premijera koincidira i s dvije vrijedne osobne umjetničke obljetnice.

"Nacionalni prvak splitske Opere, bas Ivica Čikeš obilježava 30, a redatelj Robert Bošković 20 godina umjetničkog rada", naglašavaju iz HNK i dodaje kako će se Ivica Čikeš, koji je prije četvrt stoljeća u "Lombardijcima" tumačio manju ulogu Pirra sada predstaviti kao Pagano u ulozi koja je, po riječima maestra Lipanovića vrlo zahtjevna i teška, između ostalog i zato što u prvom činu treba biti bariton, a u ostala tri bas.

Ostale solističke uloge tumačit će Daniela Schillaci, Max Jota, Antonija Teskera, Bože Jurić Pešić, Mate Akrap, Joško Tranfić, Branka Pleština Stanić i Vinko Maroević, a u izvedbi sudjeluju i članovi ansambla Baleta HNK Split.

Operu "Lombardijci" čiji je puni naziv "Lombardijci u prvom križarskom pohodu", izvorno Verdi je skladao 1843., a praizvedena je u veljači te godine. Premijera je, kao i godinu dana ranijeg "Nabucca", bila iznimno uspješna. Mnogo je godina parirala "Nabuccu" po popularnosti, a bila je i prva Verdijeva opera izvedena u Americi.

Radnja se zbiva na nekoliko međusobno jako udaljenih lokacija – od Milana u prvom činu do Antiohije u drugom, te Jeruzalema u trećem činu, a scene dijeli i vremenska distanca.

Fabula "Lombardijaca" tipično je romantičarski složena, a odlikuju je brojni dramatični obrati motivirani ljubavlju, ljubomorom, željom za osvetom... U središtu su likovi braće Pagana i Arvina čiji odnos prolazi radikalne metamorfoze – od Paganove želje i pokušaja da ubije brata prema čijoj ženi njeguje ljubav, do pokajanja, ponovnog pokušaja bratoubojstva, isposništva, skrivanja identiteta i bratskog izmirenja.

Brojne osobne drame događaju se na pozadini krvavog sukoba i osvajanja Jeruzalema tijekom prve križarske vojne. Arvino predvodi kršćanske snage na križarskom pohodu i tamo susreće brata kojeg ne prepoznaje budući da ovaj, kao isposnik pokajnik, skriva svoj identitet.

Muslimanska vojska zarobljava Arvinovu kćer Giseldu. Ona se zaljubi u muslimanskog kraljevića Orontea i po svom oslobođenju optužuje oca i strica zbog nekršćanskog pokolja koje je njihova vojska počinila u Jeruzalemu. Opera završava pobjedom kršćanske vojske, konačnim prepoznavanjem i pomirenjem dvojice braće neposredno pred Paganovu smrt.

Mladi je Verdi, napominje HNK, ponesen domoljubljem i mladenačkim entuzijazmom u jeku Risorgimenta stvorio snažnu operu, punu nježnosti, pobožnosti, odlučnosti, nepresušne melodijske inventivnosti sa zadivljujućom vještinom stvaranja ansambl-scena. Zbor ima izuzetno važnu ulogu u Lombardijcima kao vezivno tkivo te simbol snage i hrabrosti. Kroz zbor Verdi progovara o vlastitim umjetničkim, ljudskim i političkim idealima.

Autorski tim predstave, osim dirigenta Lipanovića i redatelja Boškovića, čine još i scenograf i autor projekcija Ivan Lušičić, kostimograf Mladen Radovniković, koreografiju i scenski pokret ppotpisuje Igor Kirov, zborovođa je Frane Kuss, oblikovatelji svjetla Srđan Barbarić i Ivan Lušičić, koreograf za borbe i mačevanje Alen Čelić, suradnik dirigenta Jure Bučević , suradnica redatelja i glumačka pedagoginja Bruna Bebić, asistentica scenografa Nikolina Kuzmić, te asistentica koreografa Korana Bilan.

(Hina)

Možda ste propustili...

ROMAN UTOPLJENI NEILA JORDANA

Noir je dobro pisane književnosti

KAZALIŠTE ULYSSES OBILJEŽAVA JUBILARNU, 20. SEZONU

Veliki koncert Rade Šerbedžije i glazbenih gostiju

DUGO IŠČEKIVANI NASTAVAK KNJIŽEVNOG FENOMENA SLUŠKINJINA PRIČA

U knjižarama roman "Svjedočanstva" Margaret Atwood

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KAZALIŠTE ULYSSES OBILJEŽAVA JUBILARNU, 20. SEZONU

Veliki koncert Rade Šerbedžije i glazbenih gostiju

2

NENAD MARJANOVIĆ OBJAVIO SVOJE “TOPNIČKE DNEVNIKE”

Prva knjiga napisana na mobitelu

3

MENTORICE LIVANČIĆ I TERZIĆ PONOSNE NA SVOJE UČENICE

16 mladih osječkih plesačica jedine na rezidenciji “Kamenjak”