Novosti
PRIVREMENI REZULTATI ISPITA DRŽAVNE MATURE

Ove godine maturu palo 400 pristupnika, 60% manje nego prošle godine
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
Iako se iz godine u godinu smanjuje broja pristupnika ispitima Državne mature, jedini predmet za koji kontinuirano raste interes je Informatika

Tridesetak tisuća pristupnika ovogodišnjim ispitima državne mature u ponedjeljak točno u podne saznalo je prve, privremene rezultate kojima konkuriraju za upis na visoka učilišta. Konačni rezultati bit će objavljeni sljedećeg ponedjeljka, 20. srpnja, a od 13. srpnja pa do srijede, 15. srpnja u podne traje rok za ulaganje prigovora na ocjenu ispita.

Prve rezultate objavila je i komentirala ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić, istaknuvši da su ovogodišnji rezultati neusporedivo bolji od prošlogodišnjih. "Želim čestitati ovogodišnjim maturantima jer su u obveznim predmetima postigli puno bolje rezultate nego prošle godine. Prema prvim, privremenim rezultatima imamo četiri pristupnika koja su dva predmeta, i to matematiku i fiziku, riješila u cijelosti, te ukupno 105 ispita koji su riješeni s potpunom točnošću, što je mnogo bolji rezultat nego prošle godine. Moram naglasiti da pristupnici koji ostvaruju ove izvrsne rezultate dolaze iz cijele Hrvatske, a posebno zanimanje pokazuju za predmete iz STEM područja. Iako iz godine u godinu imamo smanjenje broja pristupnika ispitima državne mature, jedini predmet za koji kontinuirano raste zanimanje je informatika, što pokazuje da mladi prate promjene na tržištu rada. Također, od ukupnog broja pristupnika, njih 44 % čine gimnazijalci, kojima su uspješno položeni ispiti iz obveznih predmeta osigurali završetak srednjoškolskog obrazovanja, a važno je istaknuti da jedino u njihovu slučaju možemo govoriti o padu državne mature. Naime, ispitima pristupaju i učenici strukovnih škola, ali u njihovu slučaju nema pada, nego je pitanje jesu li ispit položili ili nisu. Dakle, u odnosu prema proteklim godinama bilježi se znatno smanjenje broja padova gimnazijalaca, ali i nedovoljnih ocjena svih pristupnika (gimnazijalci i strukovnjaci). U odnosu prema prošloj godini, u kojoj je zabilježeno više od tisuću padova, ove godine palo ih je nešto više od 400, što je smanjenje od 60 %. Od obveznih predmeta na državnoj maturi najpopularniji su matematika osnovna razina te hrvatski i engleski jezik na višoj razini. U izbornom dijelu ispita treba izdvojiti fiziku, s više od 7000 prijava. Kao i godinama prije, najbolji rezultati ostvaruju se na ispitima stranog jezika s prosjekom od 65 i 75 posto bodova", iznijela je Katavić i komentirala koji su mogući razlozi boljih rezultata ovogodišnjih ispita. "Ono što su naše prve analize utvrdile jest viša motiviranost i bolja pripremljenost učenika ove godine, unatoč činjenici da je dio gradiva drugog polugodišta četvrtog razreda bio izuzet", zaključila je Katavić.

Podsjetimo da su se ispiti ove godine pisali u dva bloka, u prvom od 8. do 24. lipnja, gdje su se nalazili obvezni predmeti, te u drugom, u kojem se od 25. lipnja do 3. srpnja pristupalo izbornim predmetima, a sve se odvijalo pod strogim epidemiološkim mjerama. Nakon konačne objave rezultata 20. srpnja slijede i podjele svjedodžbi 22. srpnja.
Ema Nenadić

PREPISIVANJE I NEPRAVILNOSTI
Ovogodišnje ispite državne mature obilježilo je i prepisivanje u jednoj gospićkoj te jednoj zagrebačkoj gimnaziji. Gospićki su gimnazijalci, naime, prijavili profesoricu koja ih je čuvala prilikom pisanja ispita iz matematike da im je pomagala u prepisivanju, a kod 15 zagrebačkih maturanata pronađena je visoka podudarnost u eseju iz hrvatskog jezika, zbog čega su dobili priliku pisati ponovljeni esej u ponedjeljak, 13. srpnja. Odgovarajući na novinarska pitanja vezana uz ova dva slučaja, ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić nije željela otkriti o kojoj se zagrebačkoj gimnaziji radi, opravdavajući se zaštitom interesa učenika, a nije ni otkrila jesu li se na spornim ispitima u ispitnoj prostoriji nalazila dva profesora, kako nalaže pravilnik, ili jedan, kako se moglo zaključiti u gospićkom slučaju. “Ako je došlo do toga da je jedan nastavnik napustio prostoriju, mi za sada nemamo tu spoznaju, međutim, s obzirom na zapisnik koji je svaka škola dužna poslati nakon završetka ispita, mi smo zaključili da je sve bilo u redu”, kazala je Katavić.
Možda ste propustili...