Svijet
PAPA FRANJO:

Razmišljam o Svetoj Sofiji i jako me to boli
Objavljeno 12. srpnja, 2020.
Papa Franjo rekao je u nedjelju da ga je pogodila turska odluka da istanbulski muzej Aju Sofiju pretvori u džamiju, nakon nekoliko vjerskih vođa koji su već osudili taj potez. "Moje misli su s Istanbulom. Razmišljam o Svetoj Sofiji i jako me to boli", rekao je tijekom svoga tjednog blagoslova na Trgu svetog Petra.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da će se prve molitve u Aji Sofiji održati 24. srpnja, nakon što je proglašeno da je taj drevni spomenik ponovno džamija i nakon što je sud ukinuo njezin status muzeja. Prema Erdoganovim riječima, trebat će šest mjeseci kako bi se finalizirale pripreme da se zdanje, u kojem se nalaze i neki obnovljeni kršćanski simboli i mozaici, pripremi za prihvat pripadnika islamske vjere. Svjetski savez crkava pozvao je Erdogana da povuče svoju odluku, a patrijarh Bartolomej, duhovni vođa pravoslavnih kršćana smješten u Istanbulu, nazvao ju je razočaravajućom.

Turski predsjednik dugo je predlagao da se status džamije vrati toj znamenitosti pod zaštitom UNESCO-a, važnom spomeniku i kršćanskog Bizanta i muslimanskog Osmanskog Carstva, danas jednom od najposjećenijih mjesta u Turskoj. Erdogan je rekao da će Aja Sofija nastaviti biti otvorena za muslimane, kršćane i strance. Dodao je da je potez preobrazbe građevine u džamiju izraz turske neovisnosti te da će svaku kritiku protumačiti kao napad na tursku nezavisnost. H
Možda ste propustili...