Zdravlje
STUDIJA KORONAVIRUS

Povećan broj oboljelih od “sindroma slomljenog srca”
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
Socijalni, fizički i ekonomski stresori izazvani pandemijom uzimaju danak

Studija objavljena u medicinskom časopisu JAMA Network Open utvrdila je znatan porest "sindroma slomljenog srca" u dvije bolnice u Ohiju kod pacijenata koji nemaju koronavirus, sugerirajući na to da socijalni, fizički i ekonomski stresori koje je izazvala pandemija uzimaju danak kada je zdravlje u pitanju.

Kardiomiopatija izazvana stresom ili Takotsubo sindrom, koji se često naziva "sindromom slomljenog srca", javlja se kada srčani mišići oslabe, što dovodi do bola u prsima i nedostatka daha. Vrlo je sličan srčanom udaru, samo što njega pokreću stresne situacije, a srčani udar blokade u krvotoku. U SAD-u i Europi Takotsubo kardiomiopatija prepoznaje se tek krajem 90-ih godina prošlog stoljeća i o njoj se sve učestalije piše te se iznose različiti primjeri iz kardiološke prakse.

Taj sindrom je samo u rijetkim slučajevima smrtonosan, a pacijenti se obično oporavljaju u roku od nekoliko dana ili tjedana.

Istraživači iz Cleveland Clinica proučavali su pacijente sa srčanim problemima u dvije bolnice, a koji su liječeni ovog proljeća upoređujući ih s pacijentima sa sličnim srčanim problemima u posljednje dvije godine.

Novi pacijenti imali su dva puta veću šansu oboljeti od sindroma slomljenog srca. Studija je proučila zdravstveno stanje 1914 pacijenata iz pet različitih dvomjesečnih razdoblja uključujući uzorak od više od 250 pacijenata hospitaliziranih u ožujku i travnju. Studija je zaključila da je povećanje broja oboljelih vjerojatno povezano sa "psihološkim, socijalnim i ekonomskim stresom" izazvanim pandemijom, a koja je uključivala nametnutu karantenu, nedostatak socijalne interakcije, stroga pravila fizičkog distanciranja i njegove ekonomske posljedice u životu ljudi.

"Pandemija je stvorila paralelno okruženje koje nije zdravo. Emocionalno distanciranje nije zdravo. Ekonomski utjecaj nije zdrav. Vidjeli smo puno pacijenata koji su imali sindrom slomljenog srca, a nisu imali koronavirus", rekao je Ankur Kalra, kardiolog koji je vodio studiju.

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je u svibnju da je zabrinut utjecajem pandemije na mentalno zdravlje. Treba naglasiti da su u studiji postojala i mala ograničenja. Istraživači su pregledali samo medicinsku dokumentaciju pacijenata u sjeveroistočnom Ohiju te su sugerirali da bi istražili i direktnu vezu sa sindromom slomljenog srca i koronavirusom.

"Možda su potpuno u pravu. Ne protivim se hipotezi. Prigovaram statističkim metodama", rekao je dr. John Horowitz, profesor kardiologije s Univerziteta u Adelaideu u Australiji.
Jasminka Knežević
Pandemija je stvorila paralelno okruženje koje nije zdravo. Emocionalno distanciranje nije zdravo
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike