Osijek
NAPOKON POČINJE KOŠNJA AMBROZIJE

Broj zrnaca peluda u zraku već je 77
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
Ironičan, ali svakako upozoravajući video ovih je dana na društvenim mrežama objavio potpredsjednik Gradske četvrti Industrijska četvrt Zvonko Horvat. S plinskom je maskom na licu otišao na kavu u kafić, a potom se prošetao ulicama svoje četvrti upozoravajući na - ambroziju.

- Taj nimalo bezazlen korov smeta mnogim Osječankama i Osječanima. Prema posljednjim mjerenjima Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u prostornome metru zraka zabilježeno je već 77 zrnaca peluda ambrozije, a alergični na tu biljku mogu imati poteškoća s disanjem već kod 30 zrnaca - upozorava Horvat, koji je, zajedno s Udrugom "Mačkamama", proteklih godina organizirao čišćenje površina od ambrozije u Industrijskoj četvrti. Akcije su postigle rezultate, a Horvat kaže kako je u gradu sve više ambrozije, pa poziva sugrađane da na vrijeme, već sada, počupaju taj korov ispred svojih kuća, odnosno gdje god ga vide. Ambrozija je, kaže, najčešća na tzv. divljim površinama koje su nerijetko u privatnome vlasništvu i čiji vlasnici ne vode računa o štetnosti te biljke.

Tijekom tjedna, kako doznajemo od voditelja komunikacija osječkog Unikoma Vjerana Marijaševića, započet će košnja ambrozije, a što se kad su u pitanju javne površine obavlja ponajprije prema izvještajima komunalnih redara i dojavama građana. Kako se košnja ne odnosi na privatne površine, Horvat, ali i svi koji su se odazvali ili komentirali njegov pozivu na Facebooku, poziva na sveobuhvatno uništavanje tog korova. Tako se već okuplja i društvo oko Vijenca Petrove gore u Retfali, i to na poziv Slavka Ž. (podatci poznati redakciji), a vjerujemo da će prijedlog biti prihvaćen i u drugim dijelovima grada.

- Krajem kolovoza 2010. godine izmjereno je u prostornome metru zraka nevjerojatnih 1610 zrnaca. Nemojmo dopustiti da se to dogodi ponovno! - upozorava Horvat.

Prema izvješću iz Unikoma, tijekom prošle godine pokošeno je ukupno 124.000 četvornih metara pod ambrozijom, stoga nadležni apeliraju na građane, odnosno pravne osobe, da na svojim površinama uklone ambroziju koja ugrožava zdravlje mnogim Osječanima. Valja podsjetiti da mnogi u vrijeme cvatnje ambrozije odlaze iz grada kako bi sačuvali svoje zdravlje, no urodi li Horvatov poziv plodom, za to neće biti potrebe. M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike