Regija
ODLUKA MINISTARSTVA GRADITELJSTVA I PROSTORNOG UREĐENJA

U Općini Čeminac ukinuta “traktorina”
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
ČEMINAC

Odluka o nerazvrstanim cestama koju je donijelo Općinsko vijeće Općine Čeminac te Odluka o visini naknade za prekomjernu uporabu nerazvrstanih cesta, koju je donijelo isto tijelo, odavno su trn u oku dijelu mještana ove općine. Stoga su žalbe poslali na nekoliko adresa, a nakon višemjesečnog čekanja, krajem prošlog tjedna stigla razveselio ih je dopis Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje je, na zahtjev Ministarstva financija, provelo inspekcijski nadzora nad dvjema spomenutim odlukama.

"Nakon provedenog nadzora zakonitosti tih dviju odluka, ovo Ministarstvo donijelo je odluku o obustavi od primjene općeg akta Općine Čeminac - Odluke o nerazvrstanim cestama (…) te odluku o obustavi od primjene općinskog akta Odluke o o visini naknade za prekomjernu uporabu nerazvrstanih cesta", stoji u rješenju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje je dostavljeno načelniku Općine Čeminac Zlatku Pinjuhu, predsjedniku Općinskog vijeća Mariju Kralju, Ministarstvu uprave te oporbenom vijećniku Matku Perkoviću (HDSSB). Drugim riječima, utvrđeno je da odluke o nerazvrstanim cestama i visini naknade za prekomjernu uporabu nerazvrstanih cesta nisu u skladu sa zakonom pa će jedinstvene ‘‘traktorine‘‘ (kako su odluke nazvali mještani) biti ukinute. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ovakvu je odluku donijelo nakon još ranije donesene odluke Visokog upravnog suda.

- Konačno je došao kraj samovolji općinskog načelnika, Zlatka Pinjuha. Urodile su plodom naše žalbe koje su se pokazale opravdanima - komentira Petar Pranjić, poljoprivrednik iz Novog Čeminca, koji je, uz Perkovića, supotpisnik otvorenog pisma krajem prošle godine poslanog na adrese državnih institucija. U njemu su podsjetili na odluku Visokog upravnog suda RH kojom je ukinuta Odluka Općinskog vijeća o korištenju nerazvrstanih cesta. Općinska odluka, naveli su, tada je izmijenjena, ali tako da su načelniku dane još veće ovlasti. I. Getto
Tražit će povrat plaćenog novca
Podsjetimo, Odlukom o korištenju nerazvrstanih cesta bilo je omogućeno da se od poljoprivrednika i gospodarstvenika, stanovnika općine, ali i onih koji u nju dođu svojom mehanizacijom i drugim većim vozilima naplaćuje paušalna ili jednokratna naknada. Pranjić i njegovi istomišljenici kažu kako će učiniti sve da novac koji su poljoprivrednici i gospodarstvenici, sukladno općinskoj odluci, uplatili u općinski proračun bude vraćen. Tražit će i vađenje svih prometnih znakova kojima se ograničava promet nerazvrstanim prometnicama.
Najčitanije iz rubrike